HELTE HAR OGSÅ KRAV PÅ SIKKERHED Frank J: De gode ord skal gennemføres
”Jeg er glad for, at ledelsen får afdækket problemerne, og at de involverede brandmænd selv har medvirket ved at komme med konstruktive forslag til forbedringer,” siger Frank Jensen, overborgmester i København. Polfoto/Per Folkver
Overborgmester vil følge "nøje" med i, at Københavns Brandvæsen holder, hvad de lover.

Undersøgelsen af de omstridte røgdykkerøvelser, hvor tre kom på hospitalet, viser ifølge overborgmesteren i København, at der er en række ”alvorlige problemer”, som skal tages hånd om.

”Det er ikke i orden, hvis brandfolk under øvelser oplever, at de overskrider deres egne grænser og kommer i fare,” skriverFrank Jensen i et mail-svar til Avisen.dk.

Som Avisen.dk har beskrevet, kunne øvelserne have kostet en københavnsk brandmand livet denne sommer.

Overborgmester: Jeg er dybt berørt

Flere skader er blevet afsløret i den efterfølgende redegørelse, som Frank Jensen bad om. Den tegner billedet af en macho-kultur, og at brandmænd blev presset ud over deres grænser.

”Det er klart, at jeg bliver dybt berørt, når det kommer frem, at en brandmand har været i livsfare,” lyder Frank Jensens reaktion.

Han er tilfreds med initiativer, som Københavns Brandvæsen vil gennemføre. Det berører blandt andet instruktørernes uddannelse, sikkerhedsudstyr, en analyse af anvendelse af de såkaldte kredsløbsapparater og klarere regler for brandøvelserne.

Og de skal føres ud i livet.

”Jeg vil nøje følge op på, om de 20 initiativer bliver gennemført, så sikkerheden kommer i orden. Jeg lægger specielt vægt på, at brandvæsenets ledelse som lovet både vil have fokus på den konkrete sikkerhed og på kulturen i brandvæsenet,” skriver Frank Jensen.

Negativ macho-kultur, nej tak!

Han understreger, at det er vigtigt at ”imødegå en negativ macho-kultur.

”Jeg er glad for, at ledelsen får afdækket problemerne, og at de involverede brandmænd selv har medvirket ved at komme med konstruktive forslag til forbedringer,” lyder der fra overborgmesteren.

Han er også glad for, at fagforeningen FOA er inddraget.

Som Avisen.dk har beskrevet tog det ledelsen i Københavns Kommune 15 år, at finde en erstatning til et luftapparat, der beviseligt var farligt at anvende og var årsag til livsfarlige kollaps blandt brandmændene og skoldninger i svælg og lunger.

Først i foråret blev apparaterne udskiftet - i hvert fald nogle af dem. De sidste apparater blev nemlig først fjernet efter at Avisen.dk kunne dokumenterer, at de stadig blev anvendt på Christianshavns Brandstation i september måned.

Det var efter at beredskabschef i Københavns Kommune, Jakob Vedsted Andersen, havde garanteret på TV 2 NEWS, at apparaterne var taget ud af brug.

"Jeg stoler på ledelsen"

Er det rimeligt, at der skulle gå 15 år, før man udskifter et farligt apparat, som kredsløbsrøgdykkerne brugte, og at det endda først skete i fuldt omfang efter, at Avisen.dk påpegede, at apparatet stadig var i brug?

”Jeg stoler på ledelsens forklaring om, at man har forsøgt at finde et godt og sikkert alternativ til de gamle kredsløbsapparater, men at det først lykkedes i 2010. Jeg tager til efterretning, at man nu fuldt ud er gået over til de nye apparater.”