HELTE HAR OGSÅ KRAV PÅ SIKKERHED FOA: Det må pinedød ikke ske igen!
”Det er pinedød vigtigt for at sikre, at sådan noget ikke sker igen, og de 20 anbefalinger vidner heldigvis om, at man tager opgaven alvorligt,” siger Reiner Burgwald, der er sektorformand for teknik- og servicesektoren i FOA. Klaus Lange
Københavns Brandvæsen har inviteret FOA til et samarbejde om at forbedre vilkårene for brandfolk. FOA glæder sig. Brandfolkenes Organisation undrer sig.

Macho-mænd, der presser sig selv og kollegaerne så langt, at de mister bevidstheden og havner på hospitalet. Skader, der aldrig indberettes og manglende sikkerhed, når brandfolk øver sig i at redde andre.

Sådan lyder nogle af de problemer, der resulterer i 20 vidtgående anbefalinger fra Københavns Brandvæsen, efter at Avisen.dk har beskrevet en sikkerhedskultur, hvor mange ting sejler.

En del af løsningen bliver et samarbejde, hvor brandvæsenet og FOA, der repræsenterer en del af de københavnske brandmænd, sammen skal endevende sikkerheden.

”Vi vil kigge på sikkerhedsorganisationen og den del af kulturen, der måtte være til hinder for, at man kan varetage arbejdet fuldt forsvarligt,” siger Reiner Burgwald, der er sektorformand for teknik- og servicesektoren i FOA.

Undersøgelsen af de øvelser, hvor tre ud af 39 deltagere havnede på hospitalet og en var i livsfare, bekræfter en særlig macho-kultur blandt brandfolkene.

Kommandotone skabte frygt

”I den stærkt kritiske ende fremhæves specielt, hvordan kommandotonen var medvirkende til at skabe frygt, som også er et væsentligt bidrag til at vedligeholde en macho-kultur,” konkluderer rapporten, der bygger på interview med 31 deltagere og seks instruktører.

FOA står fast på, at det ikke må ske igen.

”Det er pinedød vigtigt for at sikre, at sådan noget ikke sker igen. De 20 anbefalinger vidner heldigvis om, at man tager opgaven alvorligt,” siger Reiner Burgwald.

Beredskabschef i Københavns Brandvæsen har ikke ville stille op til interview med Avisen.dk.

I et skriftligt svar om undersøgelsen fremhæver han samarbejdet med FOA, som en vigtig del af de ”initiativer” brandvæsenet nu sætter i gang.

”Vi (har) besluttet at iværksætte et særligt arbejde med at få afdækket eventuelle kulturudfordringer, der modarbejder arbejdet med at fremme for eksempel arbejdsmiljø, kompetenceudvikling og nye arbejdsopgaver. Derudover iværksættes en analyse af operativ anvendelse af kredsløbsapparat og trykluftsapparater,” skriver han blandt andet til Avisen.dk.

Kritikere: Hvorfor er vi ikke med?

I Brandfolkenes Organisation glæder formand Jesper Bronée sig i første omgang over de 20 initiativer.

”Anbefalingerne ser fornuftige ud på papiret. De spænder meget vidt, og man kommer godt omkring.”

”Men det tangerer diskrimination, når man kun vil samarbejde med én faglig organisation på arbejdspladsen, nemlig FOA. Her taler man om sikkerhed, og der er det er mig uforståeligt, at man ikke lader alle være repræsenteret i det her arbejde,” siger Jesper Bronée.

Brandfolkenes Organisation igennem flere år rejst kritik af sikkerheden i Københavns Brandvæsen.