HELTE HAR OGSÅ KRAV PÅ SIKKERHED Politikere kræver forklaring fra brandchefer
Det bandlyste apparat i brug under slukningen af branden i KB-Hallen i 2011. Polfoto: Jens Drejsling
Hvorfor brugte brandmændene et dokumenteret skadeligt apparat, mens ledelsen fortalte, at det var taget ud af brug? Er der flere apparater i brug? Den forklaring skylder toppen i Københavns Brandvæsen, mener politiker.

Talte beredskabschef Jakob Vedsted Andersen og tre af hans betroede medarbejdere usandt, eller vidste de ikke besked, da de over for Avisen.dk og TV2 News fortalte, at et livsfarligt iltapparat for længst var taget ud af brug?

Det spørgsmål har Københavns Brandvæsen endnu ikke ønsket at kaste lys over.

Men ledelsen slipper næppe for at forklare, hvordan det kunne gå til, at der torsdag morgen på Christianshavns Brandstation lå mindst syv af de apparater, der har forårsaget flere livsfarlige kollaps blandt københavnske brandmænd, siden ni læger - heriblandt korpsets egen læge - og Arbejdstilsynet bandlyste dem i 1997.

Forklaring tak!

Et af medlemmerne af økonomiudvalget i Københavns Kommune, Ikram Sarwar (S), undrer sig over sagens gang og ikke mindst brandtoppens reaktioner i pressen.

"Det primære er brandmændenes sikkerhed. Den skal være optimal," slår Ikram Sarwar fast.

Og "det mindste" kommunalpolitikerne kan forlange er en forklaring, mener han.

"De skal komme med en forklaring på, hvorfor brandmændene på Christianshavn havde de her apparater, og om der er andre stationer, der også har dem? Det håber jeg ikke er tilfældet, men det er jo den forklaring, de skal komme med nu," siger Ikram Sarwar.

"Der skal være styr på sikkerheden"

Enhedslistens gruppe regner med, at forklaringen vil kunne læses i den redegørelse, som overborgmester Frank Jensen (S) bad om tidligere på ugen efter, at Avisen.dk havde afdækket, hvordan elite-brandmænd bliver presset på livsfarlige øvelser.

Det oplyser Signe Færch (Ø) på vegne af sin gruppe. Alle er enige om, at de københavnske brandmænds sikkerhed skal være i top.

"Der skal ikke herske nogen tvivl om, at alle på rådhuset mener, at der skal være styr på sikkerheden i Københavns Brandvæsen, fordi byens brandmænd sætter livet på spil for at redde borgerne," siger Sisse Marie Berendt Welling (SF), medlem af økonomiudvalget i Københavns Kommune.

Syv borgmestre: Vi afventer

Overborgmesteren og samtlige seks borgmestre kender til sagen om de livsfarlige apparater, men ingen vil foreløbig udtale sig. Alle afventer forklaringen fra Københavns Brandvæsen.

"I rimelighedens tegn skal beredskabschefen have mulighed for at forklare sig. Jeg går ud fra, at han ikke lyver bevidst," siger Ikram Sarwar, der vil se forklaringen "og tage den derfra".

Ingen fra Københavns Brandvæsen har ønsket at kommentere sagen.

faktaboks

 

 

Brandmænd presses til øvelser, der kan koste dem livet

Læs hele sagen her