HELTE HAR OGSÅ KRAV PÅ SIKKERHED Producent: De har brugt vores udstyr forkert
Apparatet, som en københavnsk brandmand bar, da han varmekollapsede og var i livsfare 14. juni i år. Foto fra det svenske politi
Producenten af det omstridte brandmands-apparat afviser kritikken fra arbejdsmediciner, der sætte brandmandsudstyr i karantæne. Fejlen ligger ikke i vores produkt, men i brugen, siger Drägers administrerende direktør i Danmark.

Den 14. juni var en københavnsk brandmand tæt på at dø.

Hans indre var blevet opvarmet under en 40 minutter lang brandøvelse, hvor et sindrigt apparat af tuber, filtre, ilttanke og kalk genbrugte den luft, manden udåndede.

Ifølge producenten kunne mandens kollaps ikke ske, hvis Københavns Brandvæsen havde læst, forstået og fulgt brugsanvisningen på det apparat, de selv har været med til at teste for Dräger.

"Fejlen ligger ikke hos udstyret. Det er gennemtestet og overholder samtlige sikkerhedsstandarder - og mere til," siger Mark Verweij, der er administrerende direktør i Dräger Safety A/S Danmark, og fortætter:

"Så kan der være nogle træningsmetoder, der er så skarpe, at de ikke stemmer overens med en virkelig indsats. Men det skal du snakke med Københavns brandvæsen om, vi er ikke del af den uddannelse," siger Mark Verweij.

Producent: Vi går længere, end EU kræver

Han slår fast, at udstyret er bedre testet end den gængse EU-standarder for kredsløbsapparater kræver.

”Vi har lavet test af vores udstyr, der går meget længere end de almindelige standarder, netop for at sikre at vores udstyr virker, og at folk kan stole på det," siger Mark Verweij.

Han henviser blandt andet til, at man har testet apparatet indåndingstemperatur ved 90 graders konstant varme påvirkning i fire timer.

"Derudover er apparatet afprøvet i praksis sammen med Københavns Brandvæsen i over et år. På intet tidspunkt under disse test, er der opstået situationer, der ligner dem, der er opstået på disse kurser,” siger Mark Verweij.

Du peger altså på, at måden, man har brugt udstyret, der er årsag til ulykkerne.

”Det vil jeg påstå, ja! Man kan sammenligne med bilproducentens ansvar ved ulykker: Hvis du køre en bil ind i et objekt med 100 kilometer i timen, kan du ikke forvente, at den holder. På samme måde kan du ikke forvente at vores udstyr holder til alt,” siger Mark Verweij.

Med livet som indsats

 

 

Brandmænd presses til øvelser, der kan koste dem livet

Læs hele sagen her