HELTE HAR OGSÅ KRAV PÅ SIKKERHED Læger: Brandmænd bruger livsfarligt apparat
Flere københavnske brandmænd, som Avisen.dk har talt med, føler, at de bliver kogt indeni, når de bruger et særligt iltapparat, som ledelsen foretrækker. Ifølge brandmændene bliver de både skoldet og forbrændt i svælget, fordi indåndingsluften bliver knap 50 grader, når apparatet bruges under ildebrande. Apparaterne på billedet her er ældre modeller. POLFOTO arkiv
Brandmænds livsfarlige kollaps skyldes et særligt ilt-apparat, lyder det fra to medicinske eksperter, der nu vil have apparatet forbudt. I Oslo og Stockholm bruger man ikke apparatet - det er nemlig for farligt for brandmændene.

Tre på hinanden efterfølgende kollaps blandt københavnske brandmænd - alle i første halvår af 2012 - er så alvorlige, at flere førende eksperter nu advarer helt mod at bruge et særligt iltapparat.

Røgdykkerne trænede med apparatet på kurser fra sidst i marts til midt i juni. Træningen var tæt på at koste mindst en brandmand livet. Alle faldt bevidstløse om efter at have trukket vejret via apparatet.

"Ledelsen burde forbyde al brug af apparatet, indtil det er grundigt testet og frikendt," siger Rolf Petersen, der er ledende overlæge på den arbejdsmedicinske klinik i Slagelse.

Københavns Brandvæsen råder over 100 af de særlige ilt-apparater, og de bliver brugt både under brandslukning og øvelser af brandmænd på Christianshavn Brandstation og Hovedbrandstationen bag Rådhuspladsen.

Både Rolf Petersen og tidligere korpslæge Steffen Høgskilde baserer deres kritik på de tre aktuelle kollaps, hvoraf minimum en brandmand var tæt på at dø.

Skolder lunger og svælg

Iltapparaterne, der også kaldes kredsløbsapparater, genbruger brandmændenes udåndingsluft. Fordelen ved dem er, at brugerne kan være i aktion i længere tid end ved brug af trykluftsapparater.

Ulempen er, at luften, der skal igennem brandmændenes lunger, bliver ekstremt varm, når apparatet bliver udsat for den stærke strålevarme, der typisk er, når noget brænder.

Varmen bliver så kraftig, at brandmændenes lunger og svælg skoldes. Det bekræfter en række brandmænd, der har brugt apparatet.

"Når en brandmand har været så tæt på at dø som i det seneste tilfælde, bør ledelsen undersøge, om dette apparat overhovedet egner sig til fysisk arbejde i ekstrem høj varme," siger arbejdsmediciner Rolf Petersen.

Kun ved kolde ulykker

Og han er ikke den eneste, der mener, at apparatet bør holdes langt væk fra ild og varme. I Oslo og Stockholm har man valgt apparatet fra.

I Berlin har de apparater som i København, men de bruges kun i særlige tilfælde.

"Jeg er dybt forbavset over, at Københavns Brandvæsen bruger kredsløbsapparater på daglig basis. Efter min mening er det højest unødvendigt," mener Matthias Waligora, der er ansvarlig for brugen af de særlige apparater ved Berlins Brandvæsen.

Han fortæller, at apparatet maksimum bruges til to slukninger om året. Berlin har cirka 8.000 brande om året.

Berlin: Vi bruger det stort set aldrig

"At slukke ildebrande er hårdt arbejde. Kredsløbsapparater gør det endnu hårdere, fordi det belaster fysikken i en ekstrem grad. Vi ser overhovedet ingen grund til at bruge dem i dagligdagen. Tværtimod føler vi os forpligtede til at beskytte brandmændene og lette deres arbejde," siger Matthias Waligora fra Berlins Brandvæsen.

Også i Sverige, hvor to af årets danske varmekollaps fandt sted, har myndighederne peget på iltapparatet som mulig årsag. Politiets efterforskning frikendte det svenske anlæg, men ikke iltapparatet.

I politisagen, som Avisen.dk har fået indsigt i, står der, at brandmandens udstyr bør undersøges af myndighederne i Danmark.

Apparatet er ny-indkøbt og blev taget i brug dette forår.

Galt med apparatet eller måden at bruge det på

Meningen med købet af 100 nye apparater var ellers at forbedre brandmændenes sikkerhed.

Hidtil har Københavns Brandvæsen nemlig brugt en tidligere generation af samme apparat, som var skyld i flere livsfarlige varmekollaps blandt brandmændene.

De tre aktuelle kollaps får nu flere ekspertkilder til at så tvivl om, hvorvidt det nye apparat er bedre.

"Baseret på de tre ulykker i 2012 er der umiddelbart kun en konklusion, der virker rimelig. Det nye apparat må være endnu ringere end det gamle," siger Steffen Høgskilde, der er tidligere korpslæge ved Københavns Brandvæsen, og tilføjer:

"Enten er det apparatet, den er gal med, eller også er det Københavns Brandvæsens måde at bruge det på, der er skyld i ulykkerne."

Producent: Det er ikke udstyret, der er problemet

Ifølge producenten er det ikke udstyret, den er gal med.

"Fejlen ligger ikke hos udstyret. Det er gennemtestet og overholder samtlige sikkerheds-standarder - og mere til," siger Mark Verweij, administrerende direktør i Dräger Safety A/S Danmark og fortsætter:

"Så kan der være nogle træningsmetoder, der er så skarpe, at de ikke stemmer overens med en virkelig indsats. Men det skal du snakke med Københavns brandvæsen om."

Læs hele svaret fra Dräger her.

Ledelsen i Københavns Brandvæsen lader til at være trygge ved de nye apparater trods årets tre tilfælde af farlige varmekollaps. Beredskabschefen har ikke umiddelbart tænkt sig at indstille brugen af apparaterne.

"Jeg vil gerne afvente undersøgelsen. Kredsløbsapparaterne er en vigtig del af beredskabet," siger Jakob Vedsted Andersen, der er den øverst ansvarlige for de københavnske brandmænds sikkerhed.

Med livet som indsats

 

 

Brandmænd presses til øvelser, der kan koste dem livet

Læs hele sagen her