HELTE HAR OGSÅ KRAV PÅ SIKKERHED Brandchef taler usandt på direkte tv
Billedet er taget på Christianshavns Brandstation den 5. september i år, hvad forsiden på Politiken beviser. "Det er monteret på drejestigen," oplyser en anonym kilde til Avisen.dk. Billedet dokumenterer, at det livsfarlige iltapparat, Travox 120, stadig er i brug. Ledelsen i Københavns Brandvæsen har ellers oplyst, at apparatet er taget helt ud af brug den 1. maj 2012. Anonym
Sikkerhedsekspert er målløs. Livsfarligt apparat var ikke ude af brug, da beredskabschefen i Københavns Brandvæsen slog det fast på tv torsdag. Det dokumenterer Avisen.dk.

Enten lyver ledelsen i Københavns Brandvæsen, eller også har chefen ikke styr på sikkerheden.

Beredskabschef Jakob Vedsted Andersen garanterede torsdag, at livsfarlige iltapparater, som byens brandmænd er blevet tvunget til at bruge i 15 år, er blevet udskiftet.

Men samtidig med at den københavnske beredskabschef på direkte tv - i et interview på TV2 News - forsikrede, at de omstridte apparater var udskiftet, stod en brandbil læsset med de farlige apparater klar til udrykning.

Det dokumenter en stribe billeder, som er taget på en københavnsk brandstation. Billederne afslører, at beredskabschef Jakob Vedsted Andersen enten taler mod bedre vidende eller ikke har styr på brandmændenes udstyr.

Bandlyst i 15 år

"Så kan sikkerhedskulturen ligge på et meget lille sted. Hvis man ikke har styr på det udstyr, der er i brug, har man jo ikke styr på arbejdsmiljøet. Jeg kan næsten ikke tro, at de lyver bevidst," siger sikkerhedsekspert Finn Olsen.

Han er tidligere overbrandmester i Københavns Brandvæsen og sad tilbage i 1998 i et sikkerhedsudvalg, der anbefalede Københavns Brandvæsen at skille sig af med de pågældende iltapparater hurtigst muligt.

Apparaterne har i 15 år været bandlyst af Arbejdstilsynet og en række læger. De er årsag til flere livsfarlige kollaps og mistænkes for at have skadelige langtidsvirkninger på brandmændenes helbred.

Ifølge ledelsen i Københavns Brandvæsen blev de udskiftet i maj på samtlige brandstationer.

"Travox 120 er taget ud af brug. Vi er pr. 1. maj 2012 overgået til BG4 plus på alle kredsløbsstationer," hedder det fra brandtoppen i et skriftligt svar til Avisen.dk.

Men det er ikke korrekt.

På Christianshavns Brandstation er der nemlig minimum syv apparater - svarende til et hold kredsløbsrøgdykkere. Det ses tydeligt på en stribe helt nye billeder, som en anonym kilde har sendt til Avisen.dk.

"Det er noget svineri. Det siger noget om, hvor seriøst ledelsen tager vores sikkerhed," siger en københavnsk brandmand, der ønsker at være anonym.

Ordre: "Dæk apparaterne til med blå plastik"

Torsdag eftermiddag konfronterer Avisen.dk brandvæsnet med den nye dokumentation. Kort efter henvendelsen bliver apparaterne fjernet fra stationen på Christianshavn.

En brandmand, der ønsker at være anonym, fortæller følgende:

"Der er blev givet en hasteordre om, at to apparater skulle fjernes fra stigevognen og resten dækkes til med blå plastik."

Avisen.dk får derefter følgende svar fra ledelsen på mail:

"Det er korrekt, at der har siddet to 'Travox 120' apparater på stigen på Christianshavns Brandstation, indtil den nye stige har kunnet ombygges til de nye BG 4 apparater - de er nu fjernet."

Avisen.dk har modtaget billeder, der viser syv apparater - ikke to.

Torsdag eftermiddag har Avisen.dks egen reporter set et helt trådbur med de let-genkendelige apparater, der er af metal og har en bred orange stribe på skjoldet.[pagebreak]

Forløbet vækker harme hos Brandfolkenes Organisation

"Det bekymrer mig, at ledelsen ikke har styr på det udstyr, der er ude på stationerne. Hvis man tror, at folk har verdens bedste udstyr på køretøjerne, så planlægger man derefter, og så kan det blive farligt," siger formand Jesper Bronée.

Avisen.dk har adskillige gange forsøgt at få en kommentar fra beredskabschefen efter hans medvirken på direkte tv.

Vi ville gerne have spurgt, hvordan det kunne gå til, at de livsfarlige apparater stadig er i brug.

Vi ville også gerne have spurgt, hvordan byens borgere kan have tillid til et brandvæsen, der ikke har styr på hvilket udstyr, brandmændene bruger.

Men Jakob Vedsted Andersen vil ikke kommentere sagen.

Med livet som indsats

 

 

Brandmænd presses til øvelser, der kan koste dem livet

Læs hele sagen her