Optjent ferie koster Inge 100.000 i dagpenge
Dagpengene er 62-årige Inge Grønlunds redningskrans. De har holdt hende oppe siden hun blev arbejdsløs i 2009. Fra 1. maj bliver de taget fra hende, og hun er hjælpeløs på dybt vand, indtil hun kan hæve sin folkepension i 2015. (Foto: Foto. Sisken Laugesen)
Inge Grønlund går glip af et halvt års ekstra dagpenge, fordi hun har afholdt den ferie, hun var berettiget til. Nu overvejer hun at forlade Danmark.

Tre ugers ferie i foråret bliver den dyreste ferie nogen sinde for 62-årige, arbejdsløse Inge Grønlund.

De tre ugers ferie ender med at koste hende et halvt års dagpenge - og i værste fald også hus og hjem.

Fra første maj 2013 står Inge Grønlund uden nogen form for indkomst. Hun er én af de mange tusinde danskere, der mister dagpengene, når den forkortede dagpengeperiode træder i kraft fra nytår. Fordi hun ejer et andelsrækkehus, er hendes formue for stor til, at hun kan få kontanthjælp.

”Jeg ender i frit fald,” siger hun.

A-kasse oplyste ikke om konsekvenser ved ferie

Problemet opstod i foråret, hvor Inge Grønlunds feriekonto fristede med 17.000 kroner klar til udbetaling. Pengene var optjent gennem flere korte vikariater i 2011.

”Jeg har en vis legemsdel på slibestenen, så 17.000 kroner er meget for mig,” siger Inge Grønlund som valgte at få udbetalt pengene.

I det øjeblik, Inge Grønlunds a-kasse, Det Faglige Hus, blev opmærksom på, at hun holdt ferie, skubbede man hendes dagpenge de tre uger, som ferien varede uden at gøre hende opmærksom på konsekvenserne.

”Vi har jo ikke bedt dig om at holde ferie,” lød beskeden senere fra a-kassen.

De tre ugers ferie rykker udløbsdatoen for Inge Grønlunds dagpengeperiode, så den overskrider den altafgørende datolinje ved nytår og fratager hende retten til et ekstra halvt års dagpenge – svarende til cirka 100.000 kroner.

En fremtid som posedame på Bali

Hvis hun skal gøre sig nogen forhåbninger om kontanthjælp, skal hun skille sig af med huset, der er en andelsbolig, som hun betaler 4.500 kroner om måneden for at bo i. Men det er ikke så nemt i en krisetid. Alternativt må hun fremleje huset og flytte ind på sofaen hos venner og bekendte, indtil hun kan fejre sin 65-års fødselsdag med en folkepension.

”Jeg skal finde en måde at overleve på fra første maj,” siger hun.

”Det bliver måske som posedame på Bali, hvis jeg ender uden tag over hovedet”.

Lykkelig for et vikariat

I 23 år arbejdede Inge Grønlund som direktionssekretær i et it-udviklingsfirma. Men som mange andre fik hun sparket i forbindelse med nedskæringer i 2009. Siden da har hun haft flere kortere vikariater og en praktik i et gartneri.

Den første september startede Inge Grønlund i et vikariat. Det er første gang siden 2011, at nogen vil have hende, og hun er lykkelig, selvom hun skal lave 'hardcore' tastearbejde i tre måneder.

”Jeg har ingen fine fornemmelser, men vil bare gerne have noget at rive i,” siger hun.

Forlader landet

De tre måneders vikariat rykker udløbsdatoen for Inge Grønlunds dagpenge yderligere tre måneder. Men allerede nu er alle muligheder i spil, når Inge Grønlund forsøger at få styr på sin situation. Hun overvejer at rejse ud i verdenen og lave velgørende arbejde.

”Hvis ikke Danmark vil have mig, vil jeg heller ikke have Danmark,” siger hun.

Hun ved, at det vil gøre familie og venner kede af det, hvis hun rejser væk, indtil hun kan hæve sin folkepension,

”Men jeg kan jo ikke betale min husleje med, at de er kede af det,” siger hun.

via Listen To News