HELTE HAR OGSÅ KRAV PÅ SIKKERHED Københavns Brandvæsen får rødt kort i Sverige
Nye regler efter to voldsomme ulykker med danske brandmænd. Fremover er det kun ansatte ved Räddningstjänsten Syd, der får lov til at varetage den ansvarsfulde post som øvelsesleder under røgdykker-kurser på øvelsesanlægget Barbara i Malmø. Klaus Lange og Søren Elkrog Friis.
"De københavnske brandmænd har fået det røde kort," siger sikkerhedsekspert. Københavns Brandvæsen afviser kritikken af, at instruktørerne ikke var deres opgave voksen, da to brandmænd kom på hospitalet.

Fra efteråret vil instruktører fra Københavns Brandvæsen nu ikke længere kunne lede øvelser i Sverige.

Nu ændrer Räddningstjänsten Syd reglerne på deres røgdykker-anlæg i Malmø. Fremover er det kun deres egne folk, der får lov til at lede røgdykkerøvelser.

Det oplyser Erica Arvebratt, administrativ chef i Räddningstjänsten Syd, til Avisen.dk.

I løbet af denne sommer er to danske brandmænd varmekollapset under øvelser i Malmø.

Ekspert: Danske Instruktører magtede ikke opgaven

"At svenskerne strammer reglerne bekræfter, at instruktørerne ikke har været deres opgave voksen. Det er dybt kritisabelt, at de har presset deltagerne så langt, at mindst én af dem er endt på intensiv,” siger Finn Olsen, der rådgiver det danske arbejdsmiljøråd, der udarbejder sikkerhedsregler for netop røgdykkere.

Räddningstjänsten Syd har ikke ønsket at kommentere, i hvilken grad de to ulykker hænger samme med de nye regler.

Men det er ikke hverdagskost, at folk kollapse og må på hospitalet, oplyser Jan-Inge Lindh, der er ansvarlig for den tekniske del af anlægget og øjenvidner til begge kollaps.

”Det er meget usædvanligt,” siger Jan-Inge Lindh, der har været på anlægget i 12 år.

Svensk undersøgelse efter ulykker

I Sverige har begge ulykker givet anledning til en separat undersøgelse af anlægget og de retningslinjer, det er anvendt under.

I undersøgelsen af det første varmekollaps konkluderer Räddningstjänsten Syd, at der mangler en ”uddannelsesplan for eksterne øvelsesledere”, og at der savnes tydelige retningslinjer for, hvordan eksterne kunder, som eksempelvis Københavns Brandvæsen, anvender anlægget.

"Rødt kort"

"Det ser ud som om, at de københavnske brandmænd har fået det røde kort, og det kan jeg godt forstå. Instruktørerne har opført sig utilgiveligt,” siger Finn Olsen.

Formanden for Brandfolkenes Organisation, Jesper Bronée, kalder det ”positivt”, at svenskerne indfører nye regler. Det gør man ikke uden af have ”en god grund”, mener han.

”Det lyder som om, man ikke vil have, de her uheld skal gentage sig, og at man når frem til, at de danske instruktør ikke har magtet opgaven på en sikkerhedsmæssig forsvarlig måde,” siger Jesper Bronée.

Brandvæsen: Stor tillid til vores instruktører

Ole Gammelby, der er leder af indsats i Københavns Brandvæsen, deler ikke opfattelsen at, at de nye regler er en regulær udvisning af danske instruktører, der ikke har magtet opgaven.

Han understreger, at han har fuld tillid til de instruktører, der ledede øvelserne i Sverige, hvor to ud af tre varmekollaps har fundet sted:

"Vi har nogle af de bedste instruktører i Danmark. Jeg har rigtig stor tillid til dem. De er godt klar over, hvad de skal, og hvordan de passer på folk under øvelserne," siger han.

Nyt samarbejde intet problem

At det fra efteråret bliver ansatte ved den svenske redningstjeneste, der skal lede øvelserne på anlægget Barbara, der ligger i Malmø, ser han ikke noget problem i.

”Barbara er et rigtig professionelt anlæg. Vi har god erfaring med at bruge det og kan samarbejde med alle,” siger Ole Gammelby.

De danske instruktører har ikke ønsket at tale med Avisen.dk

faktaboks

 

 

Brandmænd presses til øvelser, der kan koste dem livet

Læs hele sagen her