HELTE HAR OGSÅ KRAV PÅ SIKKERHED Elite-brandmand tæt på at dø under øvelse
Alene i 2012 er tre brandmænd fra Københavns Brandvæsen varmekollapset under øvelser. Mindst en har været i livsfare. Billedet her stammer ikke fra øvelserne. Polfoto: Kenneth Meyer
40 minutters ekstrem træning fik brandmandens hjerne til at koge over. Kropstemperaturen blev så høj, at han til sidst blev bevidstløs. Ifølge flere læger har han været få øjeblikke fra at dø.

Det gik helt galt på en øvelse blandt københavnske brandmænd denne sommer.

Den 14. juni 2012 blev en brandmand i livsfare kørt med udrykning til et sygehus i Malmø. Forinden var han varmekollapset under en øvelse overvåget af instruktører fra Københavns Brandvæsen.

Trods overvågningen skete det, der ikke må ske.

Brandmanden blev efterladt alene i et øvelseshus opvarmet af brændende træpaller. Hverken instruktøren eller makkeren sansede at få ham med ud.

Manden blev dog reddet ud og kølet ned i sidste øjeblik.

Ifølge flere overlæger kunne han lige så vel have været død. Det konkluderer de efter at have set brandmandens journal, som Avisen.dk har fået indsigt i.

Årsagen til kollapset var 40 minutters ekstrem træning i et glohedt helvede. Den toptrænede brandmand deltog i en række særlige øvelser, der fungerede som udtagelse til en ny elite-enhed i Københavns Brandvæsen ved navn Specialtjenesten.

På ialt fire røgdykkerkurser er 39 brandmænd blevet presset til at afprøve deres grænser. Nogle nægtes pauser, vand og mulighed for at urinere, mens øvelserne pågår. Tre er varmekollapset. Ulykkerne har været så alvorlige, at brandmændene er endt på hospitalet.

Brandmanden, der kollapsede i juni, var sygemeldt i cirka en måned.

Avisen.dk har fået aktindsigt i det svenske politis efterforskning af ulykken og har rekonstrueret hændelsen på basis af politisagen og beretninger fra en række øjenvidner.

Læs den her:

På øvelse med livet som indsats

 

 

Det gik helt galt i sommeren 2012, da en gruppe danske brandmænd var på øvelse i Sverige.

 

Brandmænd: Vi pisser i bukserne til øvelserne: kapitel 1

 

"Der bliver så varmt, at du glemmer dit navn": kapitel 2

 

Den tilsodede mandekrop vrider sig i krampe: Kapitel 3

 

En lang nål sender iskoldt vand ind i kroppen: kapitel 4

 

Avisen.dk afdækker livsfarlige forhold for brandmænd.

Læs hele sagen her