HELTE HAR OGSÅ KRAV PÅ SIKKERHED Brandmænd i livsfare: Øvelser ude af kontrol
Der bliver skruet godt op for varmen, når Københavns Brandvæsen afholder øvelser. I hvert fald er tre ud af 39 brandmænd kollapset og endt på hospitalet alene i 2012. Mindst en har været i decideret livsfare. POLFOTO arkiv
Tre er endt på hospitalet med en alarmerende høj kropstemperatur efter at have været på øvelse med Københavns Brandvæsen. Ifølge Brandfolkenes Organisation er sikkerhedskulturen så syg, at formanden frygter, at der skal lig på bordet, før ledelsen griber ind.

Midt i juni måned var en brandmand tæt på at dø, da en øvelse afholdt af Københavns Brandvæsen gik helt galt.

Brandmanden kollapsede, fordi han blev så varm under brandmandsdragten, at kroppen til sidst sagde stop.

Varmekollapset er langt fra det eneste, der er set på øvelser, hvor Københavns Brandvæsen har haft ansvaret for sikkerheden. Det viser en række dokumenter, som Avisen.dk er kommet i besiddelse af.

Senest er tre ud af 39 brandmænd endt på hospitalet med varmechok efter røgdykkerkurser, der er blevet afviklet fra sidst i marts til midt i juni.

"Ledelsen leger med brandmændenes liv. Det er kun et spørgsmål om tid, før der kommer lig på bordet," siger Jesper Bronée, der er formand for Brandfolkenes Organisation.

Over 40 i feber

Avisen.dk har interviewet en række københavnske brandmænd, der uafhængigt af hinanden fortæller om en macho-kultur, der ser det at råbe op om huller i sikkerheden som et svaghedstegn. Flere af brandmændene bruger ordet "psykopatisk" om kulturen.

Brandmændene fortæller blandt andet historier om, at instruktører trods dehydrering har nægtet deltagere at tage masken af mellem øvelserne. Det har med andre ord været forbudt at drikke koldt vand og at slippe af med den varme, der kan udvikle sig til kramper og kollaps, hvilket er i strid med sikkerhedsreglerne.

Senest - i juni - kollapsede en brandmand, fordi hans kropstemperatur steg til over 40 grader, mens han ledte efter attrapper i et øvelseshus, der blev varmet op af brændende træpaller.

"Foruroligende" og "uforsvarligt"

Rolf Petersen er ledende overlæge på den arbejdsmedicinske klinik i Slagelse. Han har læst brandmandens journal, og hans vurdering er klokkeklar:

Der har været tale om et livsfarligt varmekollaps, der kan give varige hjerneskader og i værste fald betyde døden.

"Brandmanden her har været få øjeblikke fra at dø. Det er foruroligende," siger han.

Finn Olsen, der rådgiver det arbejdsmiljøråd, som udarbejder sikkerhedsregler for øvelser til netop røgdykkere, vurderer også, at sikkerheden på kurserne er ude af kontrol.

"Varmekollaps er livsfarlige og forekommer ikke, hvis instruktørerne overholder sikkerhedsreglerne. Det her er dybt uforsvarligt," siger han.

Til sammenligning har Jægerkorpset, der lægger et ekstremt fysisk og mentalt pres på aspiranter, der drømmer om at blive jægersoldater, ikke haft et eneste kollaps i over ti år.

Københavns Brandvæsen beklager

Københavns Brandvæsen beklager nu de tre ulykker.

"Vi er kede af, at nogle dygtige brandfolk er kommet til skade. Det er et farligt job at være brandmand. Det er derfor, vi tester folk i øvelser og ikke i skarpe situationer," siger Ole Gammelby, der er såkaldt leder af indsats.

Han indrømmer, at varmekollaps er både unødvendige og urimelige, men afviser, at brandvæsnets instruktører har gjort noget forkert.

"Vi har nogle af de bedste instruktører i Danmark. Jeg har rigtig stor tillid til dem. De er godt klar over, hvad de skal, og hvordan de passer på folk under øvelserne," mener Ole Gammelby.

Avisen.dk har talt med den nu raskmeldte brandmand, men han har ikke ønsket at medvirke. Det samme gælder de to instruktører, der havde ansvaret for øvelsen.

På øvelse med
livet som indsats

 

 

Brandmænd presses til øvelser, der kan koste dem livet

Læs hele sagen her