HELTE HAR OGSÅ KRAV PÅ SIKKERHED Fyringsangste presses på livsfarlig øvelse
Med en oplevelse af at have en fyreseddel hængende over hovedet deltog 39 brandmænd i en serie røgdykkerkurser i første halvdel af 2012. Tre af dem endte på hospitalet med livsfarligt høje kropstemperaturer. De overlevede, men den værst ramte måtte sygemeldes i længere tid. POLFOTO arkiv
Vind eller forsvind fra Specialtjenesten! Sådan lyder ordren under øvelser for københavnske brandmænd. Man misbruger min frygt for at blive fyret, siger brandmand. Ledelsen nægter.

Med truslen om at blive smidt ud af en enhed ved navn Specialtjenesten er brandmænd fra Københavns Brandvæsen presset så langt på en serie røgdykkerkurser, at tre ud af 39 deltagere varmekollapsede og måtte på hospitalet. Mindst en har været i livsfare.

Af de 39 brandfolk, der har deltaget på kurset, har Avisen.dk interviewet 10. Mange vil være anonyme, fordi de frygter en fyring.

Brandmændene fortæller om en farlig macho-kultur, hvor du skal bide tænderne sammen, til blodsmagen melder sig.

"Man skal nærmest ristet ihjel," siger en deltager.

Brandfolkenes Organisation: Uforsvarligt!

Det er en sammenlægning af to elite-enheder, Pionertjenesten og Røgdykkertjenesten, der har været årsagen til særligt hårde røgdykkerkurser.

"Det er fuldstændigt uforsvarligt, at brandvæsenet lægger det pres ned over folk i en tid, hvor der skal fyres. Hvis en brandmand frygter for sit job, tør han ikke sige fra, når grænsen er nået," siger formanden for Brandfolkenes Organisation, Jesper Bronée.

Han henviser til, at Københavns Brandvæsen har nedlagt ni døgnpladser, hvilket svarer til 45 stillinger per 1. maj 2012.

Brandmænd har fået nok

Selvom det strider mod brandmændenes kodeks, vælger flere deltagere nu at fortælle om øvelser, det blandt andet betegnes som et "rent udskillelsesløb" og "He-Man-pis".

"Jeg er glad for mit job, og jeg har altid været loyal over for brandvæsnet, men det er som om, at ledelsen misbruger min frygt for at få en fyreseddel som en form for pres," siger en brandmand.

"Instruktørens skyld"

Flere af de erfarne brandmænd har været tæt på kollaps. Mange har fået forbrændinger i svælget eller på kroppen under øvelserne.

En ekspert i sikkerhed mener, at det i høj grad er instruktørernes skyld, at kurserne er ude af kontrol.

"Instruktøren skal sikre, at der ikke sker skader på grund af for stor varmepåvirkning. Det her er dybt uforsvarligt," siger Finn Olsen, der rådgiver det arbejdsmiljøråd, der udarbejder sikkerhedsregler for netop røgdykkere.

Ekspert: Der har været over 200 grader

Brandmanden, der kollapsede i juni, havde en kropstemperatur på over 40 grader. Det viser mandens journal, som Avisen.dk har fået indsigt i.

Finn Olsen gætter på, at instruktørerne har brudt en af de mest basale sikkerhedsregler under denne øvelse.

"I branchens vejledninger står der, at der maximum må være 200 grader varmt i et brandøvelseshus. Hvis der har været det, burde det her kollaps ikke kunne ske," siger han.

Brandvæsen om fyringstrussel: Helt forkert!

Ole Gammelby, der er såkaldt leder af indsats i Københavns Brandvæsen, afviser, at truslen om en fyreseddel har påvirket deltagerne.

Han henviser til, at de udmeldte fyringer blev undgået ved, at brandfolk i Københavns Brandvæsen selv begynder at gøre rent på brandstationerne og at køre ud til kommunale alarmer.

"Vi fyrer ikke nogen! Det har været på tale at skære ned, men det er undgået," siger Ole Gammelby og fortsætter:

"De brandfolk, vi taler om her, er nogle af de dygtigste, vi har. Hvorfor skulle vi fyre dem?" spørger Ole Gammelby.

Tillid til sine instruktører

Det er heller ikke hans opfattelse, at instruktørerne har presset deltagerne for hårdt under de særlige røgdykkerkurser.

"Vi har nogle af de bedste instruktører i Danmark, der har arbejdet med røgdykning i mange år. Jeg har rigtig stor tillid til vores instruktører, der har afholdt mange kurser. De er godt klar over, hvad de skal, og hvordan de passer på folk under øvelserne," siger Ole Gammelby.

Instruktørerne, der havde ansvaret for øvelsen, har ikke ønsket at tale med Avisen.dk.

faktaboks

 

 

Brandmænd presses til øvelser, der kan koste dem livet

Læs hele sagen her