Hvem finder 10.000 praktikpladser, minister?
”Man står med et kæmpestort problem. Der er 10.000 unge mennesker, der ikke får en uddannelse, fordi der ikke er praktikpladser og markedet svigter,” siger Erhvervsskolernes Elev-Organisations formand, Christian Treholt på billedet. (Foto: Klaus Lange)
10.000 unge mangler praktikplads i dag. Trepartsforhandlingerne skulle have afhjulpet problemet. Nu må politikerne finde en anden plan, lyder det fra Erhvervsskolernes Elev-Organisations formand, Christian Treholt. Børne- og undervisningsminister, Christine Antorini lover hjælp efter sommerferien.

De strandede trepartsforhandlinger skulle have bidraget til at løse den akutte mangel på praktikpladser til unge.

Det efterlader nu et stort hul i regeringens plan om at skaffe praktikpladser til unge, der søger erhvervsuddannelserne. Omkring 10.000 unge vil stadig stå uden praktikplads.

”Det er en kæmpestor falliterklæring, at så mange ikke kan komme gennem uddannelserne, fordi der ikke er praktikpladser og markedet svigter,” siger Erhvervsskolernes Elev-Organisations formand, Christian Treholt.

Beder ministeren om hjælp

Repræsentanter for studenter-, lærlinge og elevorganisationer mødtes i går med børn- og undervisningsminister, Christine Antorini.

I et fælles udspil kaldet ’Ungepagten 2012’ giver de deres bud på, hvordan man løser uddannelsesproblemer og ungdomsarbejdsløshed.

I skyggen af de kuldsejlede trepartsforhandlinger var praktikplads-garantien et af de højest prioriterede områder.

3.000 er for lidt

Regeringen oprettede 3.000 ekstra skolepraktikpladser i efteråret. Men det er ikke i nærheden af nok, mener eleverne.

Og ifølge formanden for Erhvervsskolernes Elev-Organisation fravælger mange unge skolepraktikken, fordi kvaliteten ”er for dårlig”.

”I stedet for at køre de klassiske skolepraktikforløb – hvor man murer en væg op, piller den fra hinanden og så murer den op en gang til – så skal skolepraktik-stederne fungere som en reel virksomhed og køre på markedsvilkår," siger Christian Treholt og fortsætter:

"Det betyder meget for lysten til at uddannes sig, at man faktisk producerer noget, der har værdi."

Bland skole- og virksomhedspraktik!

Og når nu realiteterne er, at det ikke er muligt at skaffe virksomhedspraktik til alle, så bør man se på, hvordan man kan mikse henholdsvis skole- og virksomhedspraktik, så flere får mulighed for at prøve kræfter med deres fag uden for skolens grænser.

”Selve idéen i vores uddannelser er jo, at man prøver tingene i virkeligheden,” siger Christian Treholt.

I oplægget til de afdøde trepartsforhandlinger lagde regeringen op til, at finde en "langsigtet løsning på praktikpladsproblemet".

Minister: efter sommerferien finder vi dem

Christine Antorini understreger, at det er ”en bunden opgave” af skaffe praktikpladser, så unge ikke må droppe uddannelserne og for at gøre erhvervsuddannelserne mere attraktive som uddannelsesvalg.

Hvor praktikpladserne skal komme fra, giver hun ikke konkrete svar på. Hun vil drøfte problematikken med både arbejdsgiver- og arbejdstagersiden efter sommerferien.

Læs ministerens svar på, hvad der skal skaffe flere unge en praktikplads her.

via Listen To News