Høj ledighed kan bide sig fast i årevis
Ventetiden og mødet med andre ledige er stort set uændret over et år. Langtidsledigheden kan bide sig fast. (Foto: Foto: Colourbox)
Antallet af ledige er ved at bide sig fast herhjemme. Bruttoledigheden er stort set uændret det seneste år og ligger på cirka seks procent.

Køen i landets jobcentre er ikke blevet kortere i løbet af et helt år.

2011 har været en frustrerende år for de 160.500 såkaldte fuldtidsdanskere, der har stået i ledighedskøen i håb om et job.

En ny analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd slår fast, at bruttoledigheden med udgangen af 2011 var den samme som ved indgangen til året. Ledigheden for cirka seks procent risikerer at bide sig permanent fast.

- De historiske erfaringer viser, at arbejdsløsheden har det at med at bide sig selv i halen - når den først er kommet op på et højt niveau, er den vanskelig at reducere igen, skriver senioranalytiker Erik Bjørsted fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

Bliver ledigheden på seks procent permanent i Danmark, så kan det koste for fremtidens vækst og velfærd.

- Konsekvensen kan blive, at langtidsledigheden vokser, og at der dermed skabes en ny bund under, hvor langt ledigheden kan komme ned igen. Hvis udviklingen ikke vendes, bliver det fremover vanskeligere at skabe vækst, velstand og sunde offentlige budgetter i Danmark, lyder det fra Erik Bjørsted.

Går man tilbage til tiden for otte år siden, da finanskrisen eksploderede, så slår 90-95 procent af ledigheden dengang igennem i dag. Dermed kan langt størstedelen af ledigheden målt i procent holde ved og fortsætte i mange år fremover.

Konsekvensen kan ifølge analysen blive, at langtidsledigheden vokser og bider sig fast.

Vokser ledigheden med en procent, så vokser langtidsledigheden med 0,4 procent.

Læs analysen HER

via Listen To News