Krisen rammer indvandrere hårdest
Da krisen begyndte, var ikke-vestlige indvandrere bedre end etniske danskere til at holde fast i deres job. Det billede er nu vendt på hovedet, advarer Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (Foto: Foto: Scanpix/Reuters/Alessandro Bianchi)
Ikke-vestlige indvandrere er blevet hårdt ramt af krisen. Et notat viser, at hver sjette nu er arbejdsløs.

Mere end ti års fremgang for ikke-vestlige indvandreres deltagelse på arbejdsmarkedet ser ud til at være brudt.

En analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE) viser, at ledighedsprocenten steg fra 9,8 procent til 16 procent, hvilket er det dobbelte i forhold til etniske danskere.

Og det er et problem, da det vil tage lang tid at få dem i arbejde igen, siger lektor fra RUC Anders Ejrnæs. Han har skrevet bogen 'Integration eller isolation - etniske minoriteter på arbejdsmarkedet'.

- Det er ti års succes, man sætter over styr. Forskellen på danskere og indvandrere er tydeligst ved, at et hurtigt opsving vil reducere danskernes arbejdsløshed markant, mens det vil tage meget længere tid at reducere indvandrernes, siger han.

Anders Ejrnæs tilføjer, at indvandrere ellers typisk ikke er beskæftiget i de brancher, som hidtil har været hårdest ramt af krisen: bygge- og anlæg og industrisektoren.

Ved krisens start omkring årsskiftet fra 2008 til 2009 viste en analyse fra LO ellers, at indvandrerne ikke var så hårdt ramt som danskerne.

Dengang mistede omkring fem procent af danskerne deres arbejde, mens tallet for indvandrerne var på tre procent.

Senioranalytiker fra AE Erik Bjørsted siger, at det overordnede billede med hver sjette indvandrer, der er ledig, er alvorlig.

- Inden krisen var indvandrere fra ikke-vestlige lande også ramt af høj ledighed, så selv i gode tider har de haft det vanskeligt. Når vi så bliver ramt af den værste økonomiske krise siden 2. Verdenskrig, er de selvfølgelig ekstra udsatte, siger han.

via Listen To News