Røgfri arbejdstid Frank Jensen afviser totalforbud mod rygning
De 45.000 ansatte i Københavns Kommune må fortsat snuppe en smøg i arbejdstiden, med mindre de bliver enige om andet på deres arbejdsplads. (Foto: Foto: Polfoto)
Chefen for Danmarks største arbejdsplads vil ikke tvinge ansatte til at slukke smøgerne på job

Rygning er noget farligt stads. Ikke bare for dem, der gør det, men også for de politikere, der blander sig i vælgernes ret til at ryge.

Totalforbud mod rygning i arbejdstiden for offentligt ansatte er politisk sprængstof. Som beskrevet af Avisen.dk har flere kommuner skrinlagt planer om rygeforbud efter vild politisk debat.

Såkaldt 'røgfri arbejdstid' var også tæt på at blive hverdag for de 45.000 ansatte i Københavns Kommune.

Men det var falsk alarm. Kommunen har besluttet at lade det være op til den enkelte arbejdsplads at beslutte, om smøgerne skal skoddes permanent.

Den ikke-rygende overborgmester Frank Jensen (S) skriver i en mail til Avisen.dk, at han er enig i, at rygning skal begrænses ad frivillighedens vej:

”Jeg mener, at vi i Købehavn har landet sagen på den helt rigtige måde, hvor det er op til de enkelte enheder, at beslutte rygepolitikken. Rygning er ikke noget, jeg på nogen måde vil opfordre til, men jeg synes, det giver bedst mening, at det er noget som besluttes lokalt.”

Totalforbud er ikke helt totalt

Selv om flere kommuner er på vej med rygeforbud, er Odense indtil videre den eneste, der har vovet pelsen med 'røgfri arbejdstid'.

Og efter politisk tovtrækkeri kun i en form, hvor det stadig er tilladt ledelsen på den enkelte kommunale arbejdsplads at aftale deres egen rygepolitik - og for eksempel lade ansatte snuppe en smøg i arbejdstiden, hvis de selv betaler pausen.

Kommunerne kigger hinanden tæt over skulderen i det politisk følsomme spørgsmål om rygeforbud i arbejdstiden.

Derfor ærgrer det Kræftens Bekæmpelse, at Københavns Kommune, der rummer omtrent en tiendedel af de kommunalt ansatte, ikke har valgt at sende et stærkere signal.

"Rygning er sygdomsfremkaldende, og ved at tillade rygning i arbejdstiden, støtter arbejdsgiver rygning og fastholder en rygekultur på arbejdsmarkedet. Derfor er det ærgerligt, at en stor kommune som København ikke tør gå længere," siger overlæge Inge Haunstrup Clemmensen.

Flere kommuner har vaklet mellem tvang frivillighed i spørgsmålet om at indføre rygeforbud i arbejdstiden.

Frank Jensen er tilhænger af det sidste, og vil ikke blande sig i, om kommunens rygere smutter ud bag skuret i løbet af arbejdsdagen.

”Rygning er som udgangspunkt en privat sag. Hvis det ikke er til gene for andre eller påvirker arbejdspladsen på anden måde, mener jeg, at det er rigtigst, at beslutningen om rygning tages så tæt på medarbejderne som muligt – i dialog med de faglige organisationer,” siger han.

Sådan er rygereglerne
  • I slutningen af april vedtog regeringspartierne med støtte fra Enhedslisten en længe ventet stramning af rygeloven.
  • Med loven bliver der indført totalforbud mod rygning på skoler, gymnasier, institutioner og andre uddannelses- og opholdssteder for børn og unge.
  • Pædagoger og lærere skal fremover helt væk fra arbejdspladsen, hvis de vil ryge.
  • I forvejen gælder loven om røgfrie miljøer, der blev vedtaget i 2007.
  • Som udgangspunkt er det ikke tilladt at ryge indendørs på arbejdspladser, hvor der er offentlig adgang, med mindre det sker i en rygekabine eller et rygerum med særlig udluftning.
  • I praksis har loven betydet, at indendørs rygning stort set er afskaffet på alle offentlige arbejdspladser.

 

via Listen To News