Røgfri arbejdstid Rygeforbud: Heksejagt, på tide og noget fis
Social- og Sundhedsassistenterne Helene Selch (th.) og Pernille Andersen mener, at rygeforbud i arbejdstiden er "noget fis"., men erkender, at de sagtens kan undvære smøgerne. (Foto: Foto: Søren Elkrog Friis)
Planer om forbud mod rygning i arbejdstiden deler vandene i Sorø Kommune.

Heksejagt. Det var sandelig på tide. Noget fis. En sejr for sundheden. Overformynderisk. Slut med at spilde skattekroner på deres pauser.

Udsigten til et totalforbud mod rygning i arbejdstiden får sindene i kog i Sorø Kommune.

Og selv om medarbejdernes eget hovedudvalg har nikket ja til forslaget om 'røgfri arbejdtid', deler det vandene i den midtsjællandske kommune.

Dobbeltmoral på Christiansborg

Børnehaven 'Mælkebøtten' tæller i dag fire rygere ud af 25 ansatte. De er alle sammen på tur, så Avisen.dk må nøjes med en snak med en eks-ryger og en dedikeret ikke-ryger.

Begge mener, at et totalt rygeforbud er unødvendigt.

"Nu berører det jo ikke mig, men det virker altså helt grotesk, hvis de må ryge på Christiansborg, mens vi andre ikke må," siger 52-årige Trine Skjøder, der skoddede sin sidste smøg for et halvt år siden.

Rygeforbud i arbejdstiden ville ikke have fået hende til at stoppe tidligere, understreger hun.

Forældre ryger foran børn

Det har længe været sådan, at pædagoger kun må ryge i afskærmede områder, hvor børnene ikke kan se det. Og som følge af den reviderede rygelov skal de fremover helt uden for arbejdspladsen, før de tænder en smøg.

Men også ikke-rygeren Karen Truberg mener, at det politiske fokus på pædagoger som rollemodeller er forskruet.

"Der er jo i forvejen ingen børn, der ser, når pædagogerne ryger. Og hvad nytter det i øvrigt, hvis forældrene tænder en smøg, så snart de har hentet deres barn," siger hun.

Truet piberyger

I haven foran Rådhusets kantine er der kun en enkelt medarbejder, der drister sig til at tænde en pibe i den fælles frokostpause.

Han har hverken kommentarer on eller off the record.

Det har rådhuskollegaen Lene Wagner til gengæld.

"Jeg har selv været ryger engang, men dengang var jeg også imod, at arbejdsgivere betaler ansatte løn for at ryge i arbejdstiden," siger den faglige konsulent.

Seks millioner går op i røg

Selv om der i dag kun er få rygere tilbage blandt rådhusets 350 medarbejdere, irriterer deres gennemsnitligt fire-fem daglige rygepauser hende så meget, at Lene Wagner for halvandet år siden satte sig til at regne på, hvad de koster kommunen.

Hun nåede frem til, at alene rygepauserne på Rådhuset løber op i omtrent seks millioner lønkroner årligt.

Resultatet blev sendt til direktionen, som nu bestræber sig på at aflive samtlige rygepauser.

"Med de sparetider, der er inden for det offentlige, kan jeg simpelt hen ikke have, at så mange lønkroner går op i den blå luft," siger Lene Wagner.

Øv, de lugter

Erhvervskonsulenten Niels Henrik Glisbjerg har også en fortid som ryger, men ser frem til at blive fri for lugten af rygere, der kommer ind udefra.

"Uanset om du ryger indendørs eller udendørs, udsætter du andre for passiv rygning. Det hører ikke til i arbejdstiden," konstaterer han.

Det argument gør ikke indtryk på plejehjemmet Holbergcenteret.

"Halvdelen af de gamle ryger sgu' da selv. Og man står selvfølgelig ikke og pulser løs sekundet før, man træder ind ad døren hos en astmatiker," siger Helene Selch.

Den 22-årige social-og sundhedsassistent er fast ryger og snupper en smøg, når hun har et par minutter til overs i løbet af dagen.

Ofte sammen med Pernille Andersen, der definerer sig selv som 'arbejdsryger'.

"For mig handler det om hyggen og selskabet. Jeg kan sagtens lade være, men synes altså ikke, at det er noget, som min arbejdsgiver skal bestemme," siger hun.

Er det næste madpakken?

Pernille Andersen erkender, at hun nok ville droppe smøgerne helt, hvis hun ikke måtte ryge på jobbet.

Det er mere princippet, der generer hende.

"Jeg kæmper også med overvægt, og det næste bliver vel, at kommunen fortæller mig, hvordan min madpakke skal se ud. Det er bare ikke i orden," siger hun.

Forslaget om røgfri arbejdstid for kommunalt ansatte er nu sendt i høring blandt medarbejderudvalgene på de forskellige forvaltningsområder.

Sorø Kommune vil senere i år tage stilling til, om forslaget om totalforbud mod rygning i arbejdstiden skal realiseres.

Rygeloven
  • I slutningen af april vedtog regeringspartierne med støtte fra Enhedslisten en længe ventet stramning af rygeloven.
  • Med loven bliver der indført totalforbud mod rygning på skoler, gymnasier, institutioner og andre uddannelses- og opholdssteder for børn og unge.
  • Pædagoger og lærere skal fremover helt væk fra arbejdspladsen, hvis de vil ryge.
  • I forvejen gælder loven om røgfrie miljøer, der blev vedtaget i 2007.
  • Som udgangspunkt er det ikke tilladt at ryge indendørs på arbejdspladser, hvor der er offentlig adgang, med mindre det sker i en rygekabine eller et rygerum med særlig udluftning.
  • I praksis har loven betydet, at indendørs rygning stort set er afskaffet på alle offentlige arbejdspladser.

 

via Listen To News