Radikale om EU-rekord i skat: Grænsen er nået
Grænsen for, hvor meget man kan hæve skatter og afgifter, er nået nu, mener De Radikales skatteordfører Nadeem Farooq. Foto: Folketinget
Skatten i Danmark skal ikke længere op, siger Radikale, efter at EU's statistiske kontor har udråbt Danmark til EU-mester i høje skatter.

Der skal ikke presses flere skattekroner ud af danskerne i fremtiden, hvis det står til De Radikales skatteordfører, Nadeem Farooq.

Da Helle Thorning-Schmidts (S) nye regering med støtte fra Enhedslisten fik sin første finanslov i hus i efteråret, var et centralt punkt, at danskerne skal betale 5,5 milliarder kroner mere i skatter- og afgifter for blandt andet tobak og usunde fødevare.

Men det kan være sidste gang, at S-R-SF-regeringen hæver det samlede skattetryk. Ifølge De Radikales skatteordfører, Nadeem Farooq, er grænsen for reelle skattestigninger nået.

Det siger han, efter at en opgørelse fra EU's statistiske kontor, Eurostat, har udråbt Danmark til EU-mester i høje skatter.

Det bliver dog ikke den kommende skattereform, som kommer til at ændre på det billede, siger Nadeem Farooq.

- Skattereformen skal bruges til en skatteomlægning. Men det er klar, at fremadrettet må vi erkende, at grænsen for, hvor meget man kan hæve skatter og afgifter, er nået nu, siger Nadeem Farooq.

Han fastslår, at regeringen i efteråret "med åben pande" valgte at hæve skatter og afgifter med 5,5 milliarder kroner, fordi man stod med et stort underskud på statens finanser og samtidig ønskede at afskaffe starthjælpen og kontanthjælpsloftet.

Selvom der ikke er penge til at lempe skatten reelt i den kommende reform, kan man ifølge De Radikale komme langt ved at lave "en fornuftig omlægning", som letter skatten på arbejde.

Venstre skatteordfører, Torsten Schack Pedersen, mener til gengæld, at skattereformen bør bruges til at sikre reelle skattelettelser. Han vil gerne være europamesterskabet i skat foruden.

- Jeg forstår ikke, at regeringen ikke har en ambition om at sænke skatte for at gøre Danmark mere konkurrencedygtigt og gøre det mere attraktivt for danskerne at give den en skalle, siger Torsten Schack Pedersen.

- Opgørelsen viser, at vi har et markant højere skattetryk end Sverige. Jeg tror ikke, at der er nogen, der mener, at folk ligger og dør på gaden i Sverige, eller at folk går sultne i seng ikke får en ordentlig behandling af det offentlige, siger han.