Mindretal tror på fremtidens overenskomster
I fagbevægelsen er man ikke bekymret for, om den danske aftalemodel overlever. Foto: Colourbox.com
Lønmodtagere skal fremover i højere grad arbejde under forhold, der hverken er reguleret af aftaler eller kollektive overenskomster.

Tømreren på byggepladsen, opvaskeren på restauranten eller gartneren i drivhuset må fremover finde sig i, at arbejdet foregår under mindre regulerede forhold.

Det vurderer fire ud af ti danskerne, som Analyse Danmark har spurgt for Ugebrevet A4.

De mange danskere svarer ja til, at fremtiden vil byde på færre og færre lønmodtagere, der arbejder under forhold, der er reguleret i aftaler og kollektive overenskomster.

Omvendt er det kun hver syvende dansker, der tror, at vi i fremtiden vil se flere lønmodtagere, som får løn og arbejdsvilkår reguleret af aftaler.

Og bekymringen har bund i virkeligheden, lyder det fra Søren Kaj Andersen, der er centerleder på FAOS ved Københavns Universitet.

- Der er en hel del brancher, hvor danskerne presses af udenlandsk arbejdskraft. Indenfor byggeriet, transport, gartneri, landbrug, rengøring, hotel og restauration er der nogle store udfordringer i forhold til at sikre overenskomstdækningen, siger han til Ugebrevet A4.

LO-formand Harald Børsting vurderer, at danskernes forventninger til det fremtidige arbejdsmarked er farvet af den nuværende krise og jobmangel.

- Der er ikke noget i de analyser, vi har fået lavet med forskernes hjælp, som konkret tyder på, at overenskomstdækningen falder. Det er i hvert fald meget, meget svagt. Men det er klart, at vi oplever et problem med social dumping, som er med til at give folk et billede af, at det er den vej, vi bevæger os, siger han til A4.

Kilde: Ugebrevet A4