Skat gør vand dyrere
Uenighed om vandselskabernes værdi øger deres skattebetaling. Den ekstra millionregning ender hos forbrugerne. Skatteministeren afviser ny forhandling om sagen.

Fakta følger

--------------

Danskerne kan se frem, at prisen på vand tager endnu et nøk opad. Landets vandforsyningsselskaber sidder nemlig nu med en regning på en ny beskatning, som de ikke havde regnet med.

I 2010 blev vandforsyningen flyttet ud af kommunerne og ind i selvstændige aktieselskaber. Regeringen lovede i den forbindelse, at den nye model ikke var skabt for at inddrage flere skatter, og hvis der blev tale om et overskud, ville beskatningen ligge på maksimalt i alt 100 millioner kroner på langt sigt.

Men ifølge en undersøgelse, lavet af revisor ved PriceWaterCoopers (PWC) Per Timmermann, vil de danske vandselskaber årligt vil komme til at betale tilsammen 280 millioner kroner i skat på kort sigt. Dermed står selskaberne i en helt anden situation end den, som regeringen tegnede i 2010.

- Da man politisk vedtog vandsektorloven var det en præmis, at man på langt sigt skulle betale 100 millioner kroner i skat årligt. Skatteforvaltningen administrerer bare de her regler på et helt andet grundlag, og det virker helt forkert, siger Per Timmermann.

De øgede skatter vil betyde, at den enkelte husstand vil få en stigning på den årlige vandregning på i gennemsnit 100 kroner - eller omkring en krone mere per kubikmeter vand. De penge går til beskatning, moms og grønne afgifter. Men regningen kan blive endnu højere, hvis ikke politikerne vil gå ind i sagen.

- Selskaberne er gået i landsskatteretten med deres klager, da der ikke er kommet noget ud af diskussionerne med Skat. Men allerede nu modtages skatteregningerne så småt i selskaberne, så mens sagerne er for retten vil regningen blive sendt videre til borgerne, siger Per Timmermann.

13 sager er lige nu i landsskatteretten og revisoren regner med, at dette antal vil stige til 340 de kommende år. Regningen til borgerne vil derfor ikke kun blive påvirket af de skjulte skatter, men også af udgifter til retssagerne. Dermed kan den ekstra regning løbe helt op i 200 kroner årligt.

Brancheorganisationen Dansk Vand- og Spildevandsforening (Danva) har forsøgt at forhandle med Skat. Men foreningen vil nu også have sagen op på politisk plan.

- Man kan undre sig over, at vandbranchen er blevet et skatteobjekt. Især når vandforsyningen består af selskaber, der ikke må få overskud. Det var jo ikke meningen, at vandkunderne skulle være cashcows, siger projektleder hos Danva Susanne Vangsgård.

Direktør for Hjørring Vandselskab A/S, Jon Lemming, er en af dem, der lige nu skal forholde sig til den ekstra regning.

- Folk vil jo skælde ud på os for de stigende takster, men det er jo ikke os, der bestemmer, hvordan der skal betales skat. Det er regeringen. Hvis vi skal betale i 2013, så skal vi lige pludselig lægge 10 millioner kroner årligt til Skat. Og dem vil vi skulle hente hos forbrugerne, siger Jon Lemming.

Skatteminister Thor Möger Pedersen (SF) åbner dog ikke op for ny dialog med vandselskaberne. Han skriver i en mail til Ritzau:

- Der har været en lang dialog med Danva om værdiansættelsen. Der har været lyttet til branchens synspunkter, men det har ikke været muligt at nå til en fælles forståelse.

Ministeren ønsker ikke at kommentere PWC's tal, "da jeg hverken kender regnestykket eller det bagvedliggende grundlag".

via Listen To News