No more Words: Kommuner skrotter Bill Gates
Økonomisk krise og bedre kvalitet får kommunerne til at siger farvel til den klassiske office-pakke.

Stadigt flere offentligt ansatte vinker farvel til Word, Excel og Powerpoint – og siger goddag til programmer som Writer, Calc og Impress.

Særligt kommunerne har fået øjnene op for open source software. Det er programmer til computeren, som er gratis at bruge.

Hvor det i 2008 kun var otte procent af de offentlige myndigheder, der havde udstyret ansatte med de gratis glæder, så var det tal i 2011 til 46 procent.

Det viser tal fra Danmarks Statistik.

Økonomi har stor betydning

Udviklingen vil sandsynligvis fortsætte mener Palle Aagaard, som er chefkonsulent i Digitaliseringsstyrelsen.

”Mit gæt er, at vi vil se mere og mere af det. Særligt fordi den offentlige kasse er så trængt,” siger han.

Palle Aagaard understreger, at selvom programmerne er gratis, så er der stadig udgifter til at tilpasse dem til andre programmer.

Vælg det billigste

”Man skal gøre sig klart, hvad de samlede omkostninger er. Man skal vælge det, der er bedst og billigst over tid uanset, hvilken type det er,” siger han.

Ud over prisen peger han på, at open source programmerne er blevet bedre og mere brugervenlige som årsag til udviklingen.

Gode erfaringer i Gribskov

En af de kommuner, som har gode erfaringer med at bruge open source er Gribskov, hvor Michel van der Linden er direktør.[pagebreak]

”Vores udgangspunkt har hele tiden været en pragmatisk tilgang. Det handler om, hvordan vi kan bruge pengene bedst muligt,” siger han.

Beslutningen om at gå over til at bruge open source blev truffet op til kommunesammenlægningen i 2007.

Sammenlægning krævede ændringer
De to kommuner, der blev til Gribskov Kommune havde nemlig hvert sit IT-system, så der skulle under alle omstændigheder ske store ændringer.

”Vores beregninger viste meget tydeligt, at open office ville give en økonomisk fordel” siger Michel van der Linden.

Samlet kostede det omkring to millioner kroner om året for anskaffelse og opdateringer af licenser.

Taget godt imod

I dag har omkring 7.000 brugere både i Gribskov Kommunes administration og ude på skolerne i stedet gratis kontorpakker.

”Der er selvfølgelig nogen, der har været kritiske, men generelt har medarbejderne taget godt i mod det,” siger Michal van der Linden.

Ikke nogen trylleopskrift

Selvom Gribskov har gode erfaringer, mener han ikke, at alle kommuner nødvendigvis burde gøre det samme.

”Vi har vist, det kan lade sig gøre, men office pakker hænger tit sammen med andre produkter, så det giver ikke nødvendigvis nytte for alle,” siger Michel van der Linden.

via Listen To News