Igen: Gigant brugte broddent kar to gange
V.S.L. Koncernen afviser, at underentreprenøren går på omgang i koncernens datterselskaber. Colourbox
Datterselskaber til malerkoncernen V.S.L. lader broddent kar gå på omgang, når der skal renses giftig maling af vinduer, mener Malernes fagforening i København. V.S.L. Koncernen afviser kritikken.

Det er ikke kun østarbejdere uden en dansk overenskomst i baglommen, der risikerer et skud bly i lungerne, når der skal renses giftig maling væk og ansvaret for sikkerheden flyder mellem hovedentreprenør og underentreprenør.

Det viser en tilsynssag fra Arbejdstilsynet, som Avisen.dk har fået aktindsigt i.

På Blågårds Skole i København betød manglende sikkerhed under renoveringen af skolens gamle vinduer, at elever og lærere måtte rømme en af skolens bygninger.

Det betød også, at Arbejdstilsynet straks beordrede malerarbejdet stoppet, da seks malere blev udsat for sundhedsfare.

”Det her er en meget alvorlig sag,” siger Bo Rosschou, formand for Malernes Fagforening i Storkøbenhavn.

Særlig graverende omstændigheder

Ifølge Malernes Fagforening er sagen særligt graverende, fordi arbejdet med at afrense vinduerne var givet til en underentreprenør, der tidligere på året var involveret i en anden sag om blyholdig maling.

Her måtte polakker pukle i giftigt støv ved Herman Triers Plads i København, som Avisen.dk skrev i sidste uge.Kort fortalt er der tale om to forskellige malervirksomheder, der har udliciterede afrensnings-opgaven til den samme underentreprenør. Men begge malervirksomheder er datterselskaber og 100 procent ejet af V.S.L. Koncernen.

Rosschou: Man var klar over risiko

Det får Malernes fagforening op af stolen. For på det tidspunkt, hvor første mand løfter slibemaskinen på Blågårds Skole, har sagen om Herman Triers Plads længe været på vej i Arbejdsretten.

”V.S.L. Koncernen er på det tidspunkt fuldstændigt klar over, hvilken risiko, der er forbundet med at anvende M.L. Entreprise, som underentreprenør. Alligevel går denne virksomhed på omgang mellem V.S.L. Koncernens datterselskaber,” siger Bo Rosschou og fortsætter:

”Som arbejdsmiljøcertificeret virksomhed burde V.S.L. Koncernen være fuldstændig klar over, at de har en ekstra forpligtelse til at udføre arbejdet sikkerheds- og sundhedsmæssigt forsvarligt. Det har man i allerhøjeste grad ikke har levet op til,” siger Bo Rosschou.

V.S.L. Koncernen: Rent vrøvl

Direktør i V.S.L. Koncernen, malermester Klaus Bonde Larsen afviser, at  underentreprenøren går på omgang i koncernens datterselskaber.

”Det er rent vrøvl. Den underentreprenør er den eneste, der påtager sig sådanne opgaver. Vi har ikke haft fantasi til at forestille os, at en specialist på området kunne opføre sig således,” siger Klaus Bonde Larsen.

To af jeres datterselskaber har brugt underentreprenøren på trods af, at det – i hvert fald efter den første sag – var tydeligt, at det var problemer med at beskytte folk på pladsen. Hvorfor det?

”Der er vores interne kommunikation for dårlig. Vores datterselskaber arbejder jo fuldstændigt selvstændigt,” siger Klaus Bonde Larsen, der fortsætter:”Det, vi kan sige, er, at vi meget stærkt skal overveje, om vi i fremtiden skal samarbejde med et sådant foretagende, der ikke lever fuldstændigt op til de forpligtelser og forventninger, vi har til dem.”

I forhold til den konkrete sag på Blågårds Skole lægger han vægt på, at underentreprenøren var blevet ’omhyggeligt instrueret i, hvilke forholdsregler, man skal tage, når der er risiko for blyholdig maling’.