Unge gider ikke fagbevægelsen
Mange unge ser positivt på fagbevægelsen, men de vil ikke betale. hvad det koster at være medlem. Foto: Colourbox
Fagbevægelsen kan være fin nok, men den betyder ikke noget for deres personlige forhold, mener de unge.

De ser sådan set positivt på fagbevægelsen. De vil bare ikke betale, hvad det koster at være medlem af en fagforening. Det er konklusionen på en ny A4-undersøgelse.

I weekenden begynder LO sin kongres i Aalborg, og det er med udsigten til vigende medlemstal og ikke mindst de unge er det svært at tiltrække.

I dag er der blot 204.000 medlemmer under 30 år i LO, og det betyder, at antallet af unge LO-medlemmer faldet med 266.744 personer siden 1993.

Tre ud af ti unge, der ikke er medlemmer af en fagforening, mener, at de vil få for lidt ud af at være medlem af et forbund. Det viser en ny undersøgelse, som Analyse Danmark har gennemført for Ugebrevet A4.

Forskningsleder Jens Christian Nielsen fra Center for Ungdomsforskning ved Aarhus Universitet mener, at fagbevægelsen står med noget af en opgave.

"Fagbevægelsen har en stor udfordring med at forklare de unge, at de med medlemskabet ikke blot køber et produkt. Men at de bliver del af et fællesskab og er med til at fremme nogle overordnede mål om at sikre job og bedre arbejdsmiljø," siger Jens Christian Nielsen til A4.

HK's formand, Kim Simonsen, erkender, at fagbevægelsen skal i gang med at overbevise de unge.

"Der er lidt 'freeridere' over de unge. Når de bliver spurgt, hvorfor de får overarbejdsbetaling, eller hvorfor de har seks ugers ferie, så svarer de: 'Jamen, det er jo noget, regeringen har bestemt.' De er ikke klar over, at det er noget, fagbevægelsen har skaffet. Vi skal være langt bedre til at fortælle, at det har en værdi at stå sammen om nogle ting og få nogle fælles rettigheder," siger Kim Simonsen til A4.

Undersøgelsen er lavet blandt henholdsvis 541 unge i alderen 18 til 29 år og 916 danskere mellem 30 og 74 år.

via Listen To News