Fedtskat vil koste arbejdspladser
Der kan blive længere mellem kvalitetsbøfferne på de danske middagsborde. Det vurderer fødevarebranchen. Foto: Colourbox
Den nye fedtskat koster dyrt på fødevarekvalitet og arbejdspladser, frygter fødevarebranchen.

Det lækre, friskbagte brød til morgenkaffen og kvalitetsskinken til gæsterne kommer under hårdt pres, når fedtskatten i dag indføres.

Fødevarebranchen og supermarkederne frygter, at danskerne vil købe mere discount fra udlandet og glemme den danske kvalitet.

Det kan også koste arbejdspladser og gøre danskerne mere usunde, lyder advarslen.

"Det er ikke til endnu at sige, hvordan forbrugerne reagerer, men vores formodning er, at folk vil bruge det samme antal kroner på fødevarer som før fedtskatten. Forskellen mellem før og nu kan være, at der bliver handlet mindre kvalitet, fordi de billigste varer passer bedre til folks budget," siger forbrugerpolitisk chef i Coop Mogens Werge.

I brancheforeningen Bager- og konditormestre i Danmark skæver man sydpå, for danskerne kan blive tvunget til at spise prisbilligt polsk frem for dyrere, men kvalitetsfuld dansk.

"Vi frygter, at de store supermarkedskæder Coop og Dansk Supermarked begynder at importere brød og kager fra Tyskland og Polen. Det vil uden tvivl koste arbejdspladser, fordi mange vil miste en stor del af deres salg," siger Hardy Christensen, der driver Hardys Bageri i Nørre Nebel og er bestyrelsesformand i Bager- og konditormestre.

Han mener, at fedtskatten giver en enorm administrativ byrde, der kan drukne landets bagerier i papirarbejde.

Det samme problem kan skære landets slagtermestre helt ind til benet, så kvaliteten bliver skåret bort.

"Det er ingen tvivl om at de små kvalitetsslagterier og fabrikker får travlt med administration. Det siger sig selv, at når kvalitet bliver dyrere, så køber folk discount og det koster arbejdspladser for de, der laver kvalitet," siger afdelingschef i Danske Slagtermestre Lars Poulsen.

Både bagerne og slagterne vurderer, at fedtskatten rammer langt forbi målet om at danskerne spiser mere sundt.

"Kvalitet bliver dyrere. Det er tre gange så dyrt at producere en mager Skagenskinke af høj kvalitet, for den hænger i månedsvis og løbende forædles den. Når den er færdig er den tre gange så lille, som da man startede, men slagtermesteren skal alligevel betale afgift af den oprindelige vægt," siger Lars Poulsen og uddyber:

"Der vil blive solgt færre af de forædlede kvalitetsvarer, for den hurtige discount vil tage over, så fedtskatten kommer til at virke som en hæmsko mod danskernes sundhed."

faktaboks

Fakta om ny fedtafgift
Der lægges fra 1. oktober en afgift på mættet fedt. Det betyder, at der kommer en afgift på 16 kroner per kilo mættet fedt i en fødevarer.
Afgiften pålægges alle fødevarer med indhold af mættet fedt over 2,3 pct.
Afgiften skal indbringe staten over en milliard kroner.
Varer - også importerede varer - der sælges i Danmark pålægges afgiften. Derimod fritages varer, der eksporteres til udlandet.