16 homoseksuelle dræbt i Tyrkiet i 2010
Bøsser og lesbiske i Tyrkiet må udleve deres seksualitet i det skjulte Foto: Colourbox
Tyrkiet må stoppe hadforbrydelser og diskrimination, kræver Amnesty International i ny rapport.

Tyrkiet er et farligt land at leve i, hvis man har en lidt anden seksualitet end det brede flertal. Tolerancen over for bøsser, lesbiske og transseksuelle kan nemlig ligge på et meget lille sted i det muslimske land.

Alene i 2010 blev 16 personer slået ihjel på grund af deres seksuelle orientering. Dertil kommer vold, diskrimination og chikane. De seksuelle minoriteter har blandt andet svært ved at få arbejde og bolig, og de chikaneres voldsomt i militæret - hvis de overhovedet kan komme ind. Homoseksualitet betragtes nemlig som en sygdom i Tyrkiet.

Det skriver Amnesty International i en ny rapport om Tyrkiet, som sætter fokus på de seksuelle minoriteter forud for Istanbul Pride søndag den 26.juni.

Hvad værre er: De tyrkiske myndigheder og politiet forhindrer ikke hadforbrydelserne, men opildner tværtimod til mere diskrimination og had. Langt størstedelen af transseksuelle har oplevet politivold, fremgår det f.eks. af rapporten.

"Ofte bliver hadforbrydelser mod homoseksuelle slet ikke efterforsket", fortæller kampagneleder i Amnesty International, Helle Jacobsen til Newspaq.

"Regeringen gør intet for at forhindre diskriminationen. Amnesty kræver derfor, at Tyrkiet vedtager love, som beskytter folk mod diskrimination på grund af seksuel orientering," siger kampagnelederen.

Hun håber, at kræfter i det tyrkiske parlament vil tage rapportens opfordringer alvorligt.