Datter får livmoder af sin egen mor
Den noget utraditionelle livmodertransplantation skal foretages i Sverige, hvis altså kvinderne får grønt lys efter en del prøver. Foto: Colourbox
To svenske kvinder vil lave medicinsk historie, når moderen donerer sin livmoder til datteren, der er født uden.

Organdonation mellem familiemedlemmer sker hver eneste dag. Men donationen af en livmoder fra moder til datter giver overskrifter verden over.

Det er den 25-årige svenske kvinde, Sara, der efter planen skal have indopereret sin moders, den 56-årige Evas, livmoder. Hvis operationen lykkes, så vil Sara i princippet kunne bære sin eget barn i det skød, hvor hun selv lå ni måneder.

Det skriver Aftonbladet.

Datteren Sara fandt som 16-årig ud af, at hun var født uden livmoder. Hun lider af Mayer-Rokitansky-Küster-Hauser-syndromet, der rammer én ud af 5.000 kvinder.

Operationen skal foretages af et internationalt hold af forskere på Sahlgrenska Sygehus i Göteborg.

Selvom den usædvanlige organtransplatation har vakt opsigt verden over, så er både moder og datter helt afklarede med operationen.

"For os er der ikke noget mærkeligt i, at jeg får min mors livmoder, det er som nyre eller hvilket som helst andet organ," siger Sara til Aftonbladet.

Heller ikke moderen har nogen betænkninger ved indgrebet.

"Jeg tror at alle forældre ville gøre alt, hvad de kan for at hjælpe deres børn, hvis det føles rigtigt," siger hun til Aftonbladet.

Der er kun lavet en tidligere transplantation af en livmoder. Det skete i Saudi Arabien i 2000. Dengang holdt livmoderen dog op med at virke efter tre måneder.

Kilde: Aftonbladet