Lykkepille-ekspert aflønnet af medicinfirma
Læger skal oplyse, hvis de bijobber for medicinalfirmaer. (Foto: Foto: Tom Varco)
En af landets førende eksperter i depression, Poul Videbech, har hemmeligholdt, at han tjente penge hos et medicinalfirma på sidelinjen

Det er ikke bare mistænkeligt - det er også ulovligt.

Poul Videbech, der er en af landet førende eksperter i depression, har i 2010 fået en påtale for ikke at have oplyst om betaling for en række foredrag for medicingiganten Eli Lily, der blandt andet producerer lykkepillen Fontex.

Det viser et dokument fra Lægemiddelstyrelsen, som Ekstra Bladet har fået aktindsigt i.

"Sådan en sag er uheldig. I Lægeforeningen efterlyser vi åbenhed omkring lægers tilknytning til industrien. Patienterne må aldrig være i tvivl om, en behandling bliver iværksat til industriens bedste eller patientens bedste," siger næstformand i Lægeforeningen Yves Sales til Ekstra Bladet.

Når Poul Videbech samtidig står bag teksten om antidepressiv medicin på lægernes opslagsværk promedicin.dk, bliver det ekstra problematisk.

Udover at der kan stilles spørgsmålstegn ved hans habilitet, er der også tale om, at han har brudt loven. Læger er nemlig forpligtet til at oplyse om bijob i medicinalindustrien

I første omgang får Poul Videbech en advarsel, men sker det igen, får det større konsekvenser.

"Hvis man helt åbenlyst blæser på det igen, så er næste skridt en politisag," siger Henrik G. Jensen, der er kontorchef i Lægemiddelstyrelsens afdeling for forbrugersikkerhed, til Ekstra Bladet.

Ekstra Bladet forsøgte at få en kommentar fra Poul Videbech uden held. Poul Videbech har dog over for Lægemiddelstyrelsen beklaget, at han ikke har informeret om sin dobbeltrolle.

Metroxpress

via Listen To News