EU-ekspert: Umuligt med grænsekontrol
Genindførelsen af grænsekontrollen skal sikre, at tyvebander ikke bare kan køre over grænserne med deres varer. (Foto: Foto: www.colourbox.com)
Dansk Folkeparti vil genindføre grænsekontrollen. Men det kan ikke lade sig gøre uden, at vi melder os ud af Schengen-samarbejdet.

Det kan ikke lade sig gøre at genindsætte toldere og bomme ved grænsen.

For ti år siden droppede Danmark grænsekontrollen, men nu vil Dansk Folkeparti have det genindført, hvis regeringen vil skære i efterlønnen.

Men det kan ikke lade sig gøre inden for Schengen-samarbejdet, vurderer professor og EU-ekspert Marlene Wind fra Københavns Universitet.

"Schengen-reglerne er klokkeklare. Der er ingen som helst mulighed for at lave grænsekontrol. Så må vi træde ud af Schengen," siger hun til Newspaq.

Marlene Wind vurderer, at Dansk Folkeparti kan have en interesse i at stå hårdt på kravet om grænsekontrol for at få 2020-forhandlingerne vil at bryde sammen.

"Så kan partiet sige til vælgerne, at vi stod fast på grænsekontrol. Partiets vælgere stemmer på signalpolitik, ikke på substans," siger Marlene Wind.

EU-Kommissionen er på vej med et forslag, der vil lempe Schengen-aftalen om åbne grænser i Europa.

Men det forslag kan Danmark ikke bruge til permanent at genindføre grænsebommene, siger Marlene Wind.

"Vi kan bakke op om de reformer, der er på vej, men de handler ene og alene om, at man kan justere den mulighed, der er for undtagelsesvis og i en meget kort periode at lukke grænsen, fordi der står 40.000 flygtninge, som gerne vil ind. Men det er slet, slet ikke det, Dansk Folkeparti vil have," siger Marlene Wind.

Dansk Folkeparti vil nemlig have en synlig grænsekontrol med bygninger og toldere, der er der 24 timer i døgnet.

Kristendemokraternes Per Ørum Jørgensen har netop meldt ud, at han accepterer DF's forslag om øget grænsekontrol.

Dermed har regeringen samlet et flertal på 90 mandater.

via Listen To News