Socialministeriet: 2.116 færre prostituerede
Prostitution foregår i det skjulte, derfor er det svært at lave optællinger af de prostituerede. Foto: DOC MAX / POLFOTO
Der er knap halvt så mange prostituerede i Danmark end hidtil antaget, viser nye tal. Faldet skyldes en fejl i tidligere optællinger.

Prostitution er ikke det mest synlige erhverv, da det ofte foregår i det skjulte. Og derfor er det svært at finde ud af, hvor mange prostituerede der egentligt er i Danmark.

Sprit nye tal fra Socialministeriet viser, at minimumsantallet af prostituerede i Danmark ikke er, som hidtil antaget, omkring 5.600, men derimod 3.483.

Selvom antallet er meget lavere, end man tidligere har troet, så er det stadig alt for højt, mener Socialdemokraternes prostitutionsordfører, Yildiz Akdogan.

"3.483 prostituerede er altid 3.483 for mange. Derfor synes jeg også, det er vigtigt, at vi laver nogle målrettede indsatser for at give kvinderne et andet alternativ end prostitution," siger Socialdemokratiets prostitutionsordfører til Newspaq.

Tallets markante fald skyldes ikke, at der i dag er færre prostituerede, men derimod en fejl i de tidligere beregninger.

I de foregående prostitutionsoptællinger har værestedet for gadeprostituerede, Reden København, nemlig anvendt en fejlagtig opgørelsesmetode, der har betydet, at mange af de prostituerede er blevet talt med flere gange.

Men nu er fejlen rettet og indsamlingsmetoderne ændret, og det skulle give mere præcise tal, siger Mogens Holm Sørensen, der som konsulent i Servicestyrelsen har været med til at indsamle de nye tal.

Sexarbejdernes talsmand Susanne Møller synes, at det nye minimumstal for antallet af prostituerede stemmer godt overens med virkeligheden.

"Det lyder som et meget realistisk tal, efter Socialministeriet har korrigeret Redens fejloptælling. Det nye tal ligner det, som vi også selv er kommet frem til," siger talsmand for sexarbejderne.

Netop fordi prostitution foregår i det skjulte, mener den konservative socialminister, Benedikte Kiær, at der er behov for en større undersøgelse.

"Prostitution er et socialt problem, og der arbejder jeg som socialminister på at bekæmpe det. Men det er meget vanskeligt at opgøre det præcise antal. I øjeblikket afventer jeg en rapport fra SFI, som er den hidtil grundigste undersøgelse af omfanget af prostitution," skriver Socialministeren i en e-mail til Nyhedsbureauet Newspaq.

Det Nationale Forskningscenter for Velfærd, der tidligere hed Socialforskningsinstituttet, regner med, at færdiggøre undersøgelsen midt i maj 2011.