Flertal vil give prostituerede dagpenge
Prostituerede lever af at sælge sex, men må ikke være med i en fagforening. Et flertal af danskerne vil dog gerne give dem lov til at organisere sig, så de for eksempel kan få karriererådgivning og dagpenge. Foto: Colourbox
Når ens job er at sælge sex, bør man også kunne melde sig ind i fagforening, mener et markant flertal af danskerne i ny måling.

Landets over 3.000 sexarbejdere skal have lov til at blive medlemmer af en A-kasse og have rettigheder på lige fod med alle andre på arbejdsmarkedet.

Det mener tre ud af fire danskere i en ny måling, som Wilke har foretaget for Nyhedsbureauet Newspaq.

Kun 13 procent, eller cirka hver syvende, mener ikke, at en prostitueret skal have samme rettigheder på jobbet som for eksempel en sygeplejerske eller håndværker.

Talsmand for sexarbejderne Susanne Møller jubler over opbakningen fra de 75 procent af danskerne.

"Vi ønsker jo rettigheder, som alle andre, der har et arbejde. Vi kan for eksempel ikke komme i en A-kasse. Dermed kan jeg ikke få samme tilbud om karriererådgivning eller videreuddannelse, hvis jeg en dag ville lave noget andet," forklarer Susanne Møller.

Samtidig føler hun og hendes kollegaer sig tvunget til at overtræde loven.

"Vi kan ikke lovligt leje os ind hos en, for så træder rufferiparagrafferne i kraft. Vi bliver ikke dækket af aftaleloven eller arbejdsmiljølovgivningen. Vi vil gerne arbejde lovligt, og vil derfor gerne have samme rettigheder til at blive beskyttet mod uretfærdigheder på jobbet," lyder det fra den prostituerede.

Men folk, der lever af at sælge deres krop, bør ikke kunne organisere sig som mere almindelige faggrupper, mener man i KFUK, der står for værestedet for prostituerede Reden i både Århus, Odense og København samt Reden International.

"Prostitution er ikke et erhverv, men en nødløsning i en sårbar livssituation. At tillade en fagforening vil fra samfundets side være at vise, at man anerkender faget som erhverv på linje med andre. Men vi vil jo ikke have, at en studievejleder skal foreslå, at en unge kvinde kan sælge sin krop på linje med at være sygeplejerske," siger landsformand, Birgitte Graakjær Hjort.

Den linje bakkes op af Socialdemokraterne, der sammen med resten af rød blok vil have indført et forbud mod købesex, hvis de vinder regeringsmagten.

"Hvis de prostituerede får en fagforening, viser det jo, at man legaliserer faget som et almindeligt erhverv. Men det er det ikke. Man sender jo heller ikke sin egen datter i erhvervspraktik på Istedgade," siger partiets prostitutionsordfører, Yildiz Akdogan.

Men den logik er det rene vrøvl, mener faglig leder af Kompetencecenter Prostitution under Servicestyrelsen.

"Det argument er i bedste fald noget sludder. Man sender jo heller ikke folk i erhvervspraktik på et griseslagteri, hvis de ikke vil arbejde med dyr. Man har heller ikke set eksempler på tvangsaktivering af folk ud i prostitution i for eksempel Tyskland, hvor prostitution er lovligt og sexarbejderne er organiseret. Det her afspejler, hvor meget argumenterne bliver sat på spidsen, når man diskuterer så komplekst et område som prostitution," siger Ole Thomsen.

I regeringspartiet Venstre er man ikke lukket over for idéen om en fagforening. Det er dog med forbehold.

"Vi har altid sagt, at det ikke er et erhverv som alle andre. Men derfor kan man jo sagtens kigge på, hvordan arbejdsmiljøet skal være, hvilke rettigheder man skal give dem, der sælger seksuelle ydelser, og hvordan deres sundhedstilstand er," siger partiets socialordfører, Ellen Trane Nørby.

Der er mere end 3.450 prostituerede i Danmark, hvoraf cirka halvdelen anslås at være af udenlandsk herkomst. Det viser den nyeste opgørelse fra Servicestyrelsen.

faktaboks

Skal prostituerede have lov til at organisere sig lige som alle andre faggrupper?

Ja: 75 procent
Nej: 12,9 procent
Ved ikke: 12,1 procent

Målingen er foretaget af Wilke og bygger på 514 adspurgte.