Tynde modeller søger hjælp i grupper
Dette billede af franske model Isabelle Caro hang overalt i Milano i forbindelse med modeugen i 2007. Målet var at vise, hvor galt det kan gå for modeller, når vægten styrer deres liv. Hun døde sidste år, 28 år gammel. (Foto: Foto: Andreas Solaro / Scanpix)
Foreningen mod spiseforstyrrelser har fået opkald fra modeller, der før modeugen presses til at tabe sig. Ny rådgivning skal hjælpe dem.

Lange, tynde modelben spadserer i disse dage op og ned af podierne i København.

Modeugen er skudt i gang, og det samme er presset på modellernes udseende - og ikke mindst deres vægt.

"Bare i den seneste uge har vi fået flere henvendelser fra modeller, der op til modeugen har fået at vide, at de skal tabe sig. Så der er helt sikkert behov for, at vi blive ved med at sætte fokus på problemet," siger Anne Minor Christensen, formand for Landsforeningen mod spiseforstyrrelser og selvskade, LMS.

Foreningen for Danske Modeller, DaMo, starter i løbet af de næste måneder en støttegruppe i Aarhus sammen med LMS, hvor modeller kan få rådgivning, og hvor man kan tale forebyggende om spiseforstyrrelser.

"Vores medlemmer har brug for et sted, hvor de kan vende hverdagen i en presset og kropsfikseret branche. Det har de ikke mulighed for i dag," siger formand for DaMo, Ida Buchardi.

Ambitionerne var store, da DaMo, i juni 2010 blev stiftet. Men det har ikke været lige let at få søsat konkrete projekter.

"Alle bestyrelsens medlemmer er arbejdende modeller, og det kræver både meget arbejde og flere penge, at gøre en forskel i modebranchen," siger formand for DaMo, Ida Buchardi.

På længere sigt håber Ida Buchardi dog, at foreningen vil kunne forbedre arbejdsforholdene for de danske modeller.

I Danmark er der ingen regler for, hvor højt BMI de danske modeller skal have. Det har man til gengæld i Spanien.

Her indførte man under modeugen i Madrid i 2006 krav om en minimum BMI på 18. Det skete som en reaktion på, at den 22-årige model Luisel Ramos døde af et hjertestop under en modeuge i Uraguay. Hun havde da en BMI på kun 14,5.

via Listen To News