Tæt på verden Arbejdere i Egypten forener sig
Demonstrant på knæ på Tahrir pladsen i det centrale Kairo Scanpix/Reuters/Yannis Behrakis
Midt i al tumulten i Egypten opstod søndag et nyt uafhængigt fælles fagforbund. Der opfordres til generalstrejke i dag. Målet er en million demonstranter tirsdag.

En række uafhængige fagforeninger i de vigtigste industrielle områder i Egypten er gået sammen for at mobilisere og forsvare arbejderne.

De repræsenterer et bredt udvalg af arbejdere indenfor tekstil, metal, lægemidler samt sundhedspersonale, skatteopkrævere og andre offentlige ansatte.

Det nye fælles fagforbund er et vigtigt skridt for arbejderbevægelsen, der ikke har ret til at organisere sig på arbejdspladsen.

”Vi vil understrege, at arbejderbevægelsen er i hjertet og sjælen med i det egyptiske folks revolution,” skriver det nye fagforbund i en pressemeddelelse.

"Dette er et yderst vigtigt skridt for alle egyptere, der længe er blevet nægtet retten til demokratisk repræsentation på arbejdspladsen," siger Sharan Burrow, der er generalsekretær i det internationale fagforeningsforbund ITUC.

Forbundet er verdens største og tæller blandt andet de LO, FTF og AC i Danmark.

Flere års protester

Uafhængige fagforeninger, som regimet har nægtet at anerkende, har organiseret tusinder af lokale strejker, sit-ins og protester i de seneste år.

De har krævet økonomiske og politiske reformer. Arbejderne er trætte af korruption, høje priser og politivold.

Brændstoffet til den massive mobilisering af Egyptens befolkning findes ikke kun blandt internet- og Twitterbrugere, men også blandt de egyptiske arbejdere.

Mange af dem, der er på gaden i dag, har deltaget i aktiviteter siden en skelsættende strejke i 2008 blandt tekstilarbejdere i byen Mahalla Al-Kubra i Nil-deltaet. Her blev tre personer skudt og dræbt af sikkerhedsstyrker.

Siden da har arbejdere fra alle hjørner af landet fortsat med at provokere og kritisere præsident Mubaraks regime. Blandt andet har arbejdere besat fortove udenfor parlamentet i ugevis for at fremhæve de ødelæggende konsekvenser af regeringens reformer.

Nogle fagforeninger - især skatteopkrævere - har forsøgt at bryde fri fra statens kontrol.


Tæt på verden

To af landets mest erfarne u-landsjournalister, Anne Hyll-Müller og Dan Larsen, skriver nyheder om de fattige lande for Avisen.dk. Danida bidrager til projektet.