Grønlændere stenet ud af Gellerup-parken
Før i tiden mødtes kvarterets grønlændere ofte til fodboldkampe og hygge. Men nu tør de fleste ikke at forlade deres lejligheder. Foto: Poul Madsen
En gruppe grønlændere har været udsat for racistiske overfald og hetz fra deres naboer. Chikanen var så slem, at ofrene måtte flygte fra området.

Stenkast, hånlige tilråb og voldelige overfald.

Sådan var hverdagen for en gruppe grønlandske beboere i Gellerupparken i Århus. Nu er de blevet flyttet af kommunene.

- Jeg kunne ikke længere klare at være skydeskive. Det var et psykisk pres. Men jeg er vred over, at det var os, der måtte ud. Det var jo dem, der angreb os, siger Johanne Christiansen, som er grønlænder, til Århus Stiftstidende.

Hun har i mange år været vant til tilråb som 'Skrid hjem til Grønland' og unge arabere, der knuste ruderne i hendes lejlighed.

Den racistisk hetz kommer fra nogle af områdets arabiske og somaliske beboere. Og til sidst blev chikanen altså så alvorlig, at kommunen måtte gribe ind og skaffe lejligheder til grønlænderne andre steder i byen.

Turde ikke forlade lejligheden

Inden da var mange af grønlænderne så bange, at de ikke turde forlade deres lejligheder.

Tidligere mødtes grønlænderne på områdets pladser og grønne områder, men de gentagne stenkast og overfald har gjort, at det ikke længere kan lade sig gøre.

Alkohol-kulturen er problemet

Direktør i Brabrand Boligforening, Torben Overgaard, forklarer problemet med kulturforskelle.

- Hvis grønlændere, der drikker meget, bor et sted, hvor der primært bor muslimer, som ikke godtager alkohol, så vil der opstå konflikter, siger han til Århus Stiftstidende.

Han har forgæves forsøgt at forhindre chikanen af grønlænderne.

- Det kan vi ikke leve med. Men vi har intet kunne gøre. For at forvalte boligloven må vi konkret kende overfaldsmændenes identitet. Og det gør vi ikke i disse sager, hvor henvendelserne ikke indeholder navn eller bopæl på gerningsmænd, siger Torben Overgaard til Århus Stiftstidende.

 

For at undgå stødende sprogbrug er det ikke længere muligt at føje kommentarer til denne artikel.

Mvh. redaktionen, Avisen.dk.

faktaboks
via Listen To News