Børn med gulsot udvikler oftere autisme
60 procent af nyfødte danske børn udvikler gulsot. Forskere mener at bevise, at gulsot-børnene har større risiko for at udvikle autisme. Foto: Colourbox
I et omfattende studie viser, at der er en sammenhæng mellem gulsot og autisme, men årsagen til autisme er stadig ukendt.

Der er en sammenhæng mellem Gulsot og autisme. Det viser ny, dansk forskning.

Ved at følge alle danske børn født i en ti-årig periode har forskerne observeret, at de børn, der efter fødslen udvikler gulsot har større risiko for at udvikle udviklingsforstyrrelser.

Og for den del af børnene, der var født rettidigt, men har haft gulsot i en sådan grad, at de måtte behandles for det, var sandsynligheden 67 procent højere for at få autisme. Det skriver Politiken.

Studiet viser også at sammenhængen mellem gulsot og autisme er størst hos børn født af flergangsfødende og hos børn født i vinterhalvåret.

Undersøgelsen finder dog ingen svar på, hvorfor børn, som har haft gulsot, er mere tilbøjelige til at udvikle autisme. Der er flere forklaring, men forskerne mener overvejende, at der er tale om en ukendt genetisk fejl.

Gulsot er en helt normal tilstand, der rammer mere end halvdelen af de danske børn, og som normalt går væk af sig selv. Den kan dog i meget alvorlige tilfælde uden behandling give hjerneskader.