Det vidste du ikke om Oktoberfest
Der er dømt lederhosen, store fadøl og dans på bordene til Oktoberfest, Münchens verdensberømte folkefest. Foto: CHRISTOF STACHE/Scanpix / Scanpix
Storbarmede servitricer, kæmpe fadøl, lederhosen og tyske schlagere - Oktoberfesten er i fuld gang i München.

Prost! Seks millioner mennesker, mere end Danmarks befolkning, kigger i år forbi Oktoberfesten i München, verdens største folkefest.

Festen blev skålet i gang i lørdags, og fadøllet vil strømme ud af hanerne, mens der bliver danset til tyske schlagere i traditionelle 'lederhosen' og 'dindl', frem til den 4. oktober. Og allerede i løbet af den første weekend blev der ifølge tyske Spiegel drukket mere end en halv million liter øl.

Der serveres kun øl, der er brygget specielt til lejligheden - af de lokale bryggerier. Men vigtigst af alt, så må de kun serveres i 'maß' - festivalens velkendte store krus med plads til en liter.

De største øltelte - der rent faktisk er lavet af træ - kan huse op mod 10.000 glade gæster, og der findes så mange snurrende og svingende forlystelser, at flere af dem er ens.

Oktoberfesten fandt første gang sted, da den bayerske kronprins Ludwig giftede sig med prinsesse Therese, der lagde navn til Theresienwies - den park, hvor festivalen bliver afholdt. Her arrangerede prinsen et hestevæddeløb, men tyskerne havde tilsyneladende mere smag for øllet, og Oktoberfestens sidste hestevæddeløb blev afholdt i 1960.

Den gang havde kronprinseparret næppe forestillet sig, at fejringen af deres bryllup skulle udvikle sig til en af verdens største drukfester.

Selv om festivalen i år kan fejre sin 200-års jubilæum, er det 'kun' 177. gang, den afholdes. Det skyldes, at Oktoberfesten blandt andet har været aflyst pga. de to verdenskrige og koleraepidemi.

Festivalen blev i 1980 ramt af et terrorangreb, da en højre-ekstremist sprængte sig selv og 13 andre i luften, heriblandt flere børn.

Blandt de mere muntre fakta kan det nævnes, at rekorden for at bære og servere flest fadøl i literkrus på én gang er 19. Indehaveren er den 50-årige Anita Schwarz, der har serveret på festivalen i 24 år og som hvert forår styrketræner for at være Oktoberfest-klar.

Rygeforbuddet har iøvrigt også gjort sit indtog på folkefesten i München. Derfor har arrangørerne set sig nødsaget til at tænke alternativt, nu hvor tobaksrøgen ikke længere kan skjule lugten af spildt øl. Løsningen er en specialudviklet bakterie-opløsning, der hældes ud over træborde, trægulve og toiletter, så folk slipper for den grimme lugt.

Og hvorfor i alverden starter Oktoberfesten i september og slutter få dage inde i oktober? Det er såmænd bare for, at de ølglade gæster kan danse på bænkene, mens sensommersolen stadig skinner.

via Listen To News