Ny chance for fred i Mellemøsten
Israels premierminister Benjamin Netanyah skal mødes med palæstinensernes præsident Mahmoud Abbas i begyndelsen af september. (Foto: Foto: Ronen Zvulun / Scanpix)
For første gang i 20 måneder vil palæstinensere og israelere forhandle direkte om en fredsløsning i Mellemøsten. Det sker i Washington DC.

USA's præsident Barack Obama har sat hele sin prestige ind på at få fred i Mellemøsten.

I hvert fald har han inviteret Israels premierminister Benjamin Netanyahu og palæstinensernes præsident Mahmoud Abbas til Washington den 2. september.

Begge statsledere har takket ja, og det er første gang i 20 måneder, at israelere og palæstinensere skal forhandle direkte om en fredsløsning.

Udenrigsminister Hillary Clinton siger, at målet er en varig fredsløsning inden et år.

Der er dog stadig mange uløste problemer bl.a. de jødiske bosættelser i de besatte områder og Jesusalems status, der skal løses, inden en aftale kan komme i stand.

Også præsident Mubarak fra Egypten og Jordans kong Abdullah er blevet inviteret "på grund af deres kritiske rolle" i bestræbelserne på succes.

Obama vil holde møder med de fire ledere, efterfulgt af en middag med dem den 1. september.

Tony Blair, den særlige repræsentant for Mellemøstkvartetten - som omfatter USA, FN, EU og Rusland - er også inviteret.

Dagen efter, den 2. september, er der trepartsmøde i udenrigsministeriet mellem Hillary Clinton, Benjamin Netanyah og Mahmoud Abbas.

"Jeg beder parterne om at holde ud, at bevæge sig fremad, selvom det er vanskelige tider, og til at fortsætte arbejdet for at opnå en retfærdig og varig fred i regionen," siger Hillary Clinton ifølge BBC.

via Listen To News