Venstre med på Helles pensionsforslag
Pensionsmilliarder skal investeres i veje, tunneller og broer, mener Ventre, der ikke er afvisende over for at stille en form for statsgaranti. Foto: Colourbox.com
Flere danskere skal i job, og pensionskasserne har pengene. Venstre overvejer til stille en statsgaranti, der kan få pengene til at rulle.

Venstre er ikke afvisende overfor, at staten kan garantere pensionskassernes afkast, hvis de investerer i letbaner, veje og broer.

Det siger finansordfører Jacob Jensen (V).

Socialdemokraterne og SF vil have landets pensionskasser til at investere i infrastruktur-projekter til gavn for beskæftigelsen. Som gulerod er partierne klar til at give pensionskasserne en statsgaranti og risikodækning til gengæld, hvis de vinder næste valg.

I Venstre vil man ikke afvise en form for statsgaranti.

"Det er glimrende at få private aktører herunder pensionskasser med i infrastrukturprojekter. En statsgaranti kræver dog, at man finder en model, det også giver mening set med statens briller," siger Jacob Jensen til Newspaq.

For staten kan låne billigt til infrastruktur-projekter, understreger han.

"Derfor kan det ikke nytte, at staten og samfundet giver en afkastgaranti, der betyder, at det bliver dyrere for staten, end hvis man havde lånt pengene til at bygge en bro eller en motorvej," siger Jacob Jensen.

Regeringen forsøger i øjeblikket af få pensionskasserne til at hoste op med mindst fem milliarder kroner i risikovillig kapital til landets små iværksættere og mindre virksomheder.

Venstres finansordfører mener, at det samarbejde kan fungere som en slags døråbner.

"Vi har fået en dialog med pensionskasserne, og det er første gang, at man har en dialog omkring en samfundsmæssig udfordring. Det kunne være en passende opfølgning med en tilsvarende ordning omkring infrastruktur. For det er det, vi alle skriger på," siger Jacob Jensen.

3F's formand, Poul Erik Skov Christensen ser store muligheder for beskæftigelsen, hvis det bliver attraktivt for private pensionskasser at skyde penge i nye letbaner, veje, tunneller og broer.

"Regeringen skal garantere, at pensionskasserne får en fornuftig forrentning af deres kapital. Så tror jeg godt, at der kunne udvikles mange flere projekter til gavn for beskæftigelsen," sagde Poul Erik Skov Christensen i sidste uge til Newspaq.

Finanstilsynet forlanger, at pensionskasserne skal gå efter investeringer, der giver en fornuftig forrentning, og derfor er en statsgaranti nødvendig, siger 3F-formanden, der også er formand for PensionDanmark.

Poul Erik Skov Christensen peger på en havnetunnel i København og en letbane-udbygning omkring hovedstaden som "fornuftige projekter" for private investorer og for samfundet.

Pensionsopsparingssektoren forvalter over 2.000 milliarder kroner.