Danske skattekroner betaler 10 moskeer i Afghanistan
(Foto: Danske soldater hjælper med at genopbygge moskeer i Afghanistan. Arkivfoto)
Moskeer er afghanernes højeste ønske, når landet skal genopbygges. V og DF siger ja til at finansiere.

Det er hverken hospitaler eller skoler, som står øverst på lokale afghaneres ønske, når deres land skal genopbygges.

Nej, ønsket til blandt andre Danmark lyder derimod på moskeer.

Og det får de. 

Danske soldater har allerede renoveret og udbygget ni moskeer i Helmand-provinsen i Afghanistan. Ligesom soldaterne lige nu hjælper med at bygge en større moské, der kan rumme 200 mennesker, i byen Rahim Kalay, skriver metroXpress.

Mens regeringspartiet Venstre er helt med på ideen, er Dansk Folkepartis medlem af Forsvarsudvalget, Søren Krarup, lidt loren ved, at der skal bygges moskeer for danske skattekroner i Afghanistan. Han har dog ikke tænkt sig at modsætte sig.

- Jeg er ikke tilhænger af, at man bygger moskeer. Men nogle steder kan der være ekstreme situationer, hvor det kan være nødvendigt. Men man skal være varsom med, hvad moskeerne bruges til. Det vil være selvmorderisk, hvis de tjener til at radikalisere afghanerne, siger han til metroXpress.

I det danske forsvar understreger man, at det er helt afgørende, at lokale afghanere får stor indflydelse på genopbygningen, hvis det skal lykkes at genoprette freden, ikke mindst i den uroplagede Helmand-provins.

Hans Christian Thorning (V), der er formand for folketingets forsvarsudvalg, mener, at det er vigtigt at give afghanerne indflydelse på, hvad pengene til genopbygningen skal bruges til.

»Vi kan være meget kloge her i Danmark. Men hvis afghanerne vurderer, at en moské er vigtig for at få landet til at fungere igen, så skal vi hjælpe dem med det. Vi er der for at genopbygge og få landet på fode igen,« siger han.

faktaboks
via Listen To News