Socialminister rystet over steriliseringer
Indtil 1967 blev 11.000 danske mænd og kvinder steriliseret med tvang. Nu står et af ofrene frem. Foto: Colourbox
11.000 mænd og kvinder blev indtil 1967 steriliseret med tvang, for de blev anset for åndssvage. Nu står et af ofrene frem for første gang.

11.000 danske mænd og kvinder blev indtil 1967 steriliseret i Danmark, fordi de var lavt begavede. Flere af dem med tvang.

Det skriver Berlingske Tidende i dag, hvor en af de steriliserede nu står frem.

Det er den 80-årige Karoline Olsen, der fortæller om myndighedernes voldsomme overgreb, efter der i 1948 blev indført en tvangslov.

Loven gjorde det muligt for staten at tilbageholde folk på åndssvageanstalter, og ofrene blev først lukket ud, når de accepterede at blive steriliseret.

De åndssvage, der blev anset for værende for småt begavede, måtte ikke få børn, da det ville degenerere befolkningen.

"Jeg er gammel nu. Så har man brug for sine børn. Men fordi lægerne gjorde 'den ting ved mig', er der ingen, der ringer, ingen der kommer på besøg. De ødelagde mit liv den dag," siger Karoline Olsen, der som eks-årig blev diagnosticeret som 'lettere åndssvag'.

Socialminister Benedikte Kiær kalder steriliseringerne forfærdelige, og er glad for, at vi i dag har et andet menneskesyn, skriver avisen.

Regeringen vil dog - modsat Sverige - ikke være med til at give ofrene for overgrebene erstatning eller undskyldning.

"Hvis vi går ind og laver en særlig æresoprejsningsordning, åbner man samtidig for en diskussion om alt andet, man tidligere lovgav om. Det ønsker vi ikke," siger Benedikte Kiær.