AU PAIR - ER DET FAIR? Au pair: 20.000 eller jeg siger I voldtog mig
Over telefon forsøgte en 20-årig filippinsk au pair-pige at presse sin tidligere værtsfamilie til at give hen op til 20.000 kroner - ellers ville hun anmelde dem for voldtægt. Colourbox
Au pair forsøgt at afpresse familie, inden hun gik under jorden. Forsvindingsnumrene sker oftere, siger Udlændingeservice.

Et stigende antal filippinske au pair-kvinder i Danmark forsvinder sporløst fra deres au pair-værter inden deres au pair-aftale er udløbet.

Ikke for at vende hjem til filippinerne, men for at tage job med højere løn i Danmark eller andre vestlige lande.

Og det er en attraktiv løsning for mange af au pairerne, fortæller Merete Pårensgaard, der er kontorchef i Au pair- og Praktikantkontoret i Udlændingeservice.

"Vi oplever oftere end tidligere, at kvinderne forsvinder fra familierne. Det sker forholdsvis tit," siger hun uden at komme med konkrete tal.

Afpresset af au pairen

Udlændingeservice har altså ingen opgørelse over, hvor ofte det sker, men Avisen.dk har kendskab til en række familier, der føler sig snydt eller bedraget af de au pairer, de ellers stolede på.

En af dem er Lina Von Bale fra Stenløse. Tidligere på året forsvandt hendes filippinske au pair pludseligt.

Det skete efter, at au pairen ifølge Lina Von Bale forsøgte at afpresse hende og hendes mand for 20.000 kroner.

"Hun krævede mere i løn, for ellers ville hun skride og finde sort arbejde, sagde hun - lige som hendes fem kusiner," siger Lina Von Bale.

Parret ville ikke gå med til nogle af delene. Dagen efter var au pairen væk, men hun ringede to dage senere i et endnu et forsøg på at få penge.

"Giv mig 10-20.000 kroner - ellers siger jeg, at jeg er blevet slået og voldtaget," sagde den 21-årige au pair-kvinde ifølge Lina Von Bale, der ikke imødekom kravet.

"Vi har ikke hørt fra hende siden, men vi er sikre på, at hun er taget til København for at arbejde illegalt, som hun fortalte os, hun ville," siger hun.

"Oprigtigt bekymret"

En anden au pair-vært ønsker ikke sit navn offentliggjort, men fortæller at familiens au pair-kvinde pludseligt forsvandt i fjor.

"Jeg var rystet og ked af det og oprigtigt bekymret for, hvor hun var blevet af. Vi stolede på hende og overlod børnene til hende. Hun var en del af familien. Troede vi," siger hun.

På webstedet Findaupair.dk fortæller en anden kvinde, at deres au pair stak dem en fed løgn.

"Da vi kom hjem fra arbejde fandt vi en grådkvalt pige, der fortalte os, at hendes bror var død, og at hun blev nødt til at tage til Phillipinerne med det samme," skriver au pair-værten Lena på webstedet.

"Løgn og latin"

"Det hele var løgn og latin," skriver Lena, for au pairen var blot taget til København for at bo hos sin kusine og lede efter andet arbejde.

Andre på webstedet Findaupair.dk reagerer med vrede på, at au pairerne forsvinder uden et ord.

"De er bare ude efter vores penge og hvis de ikke får i hovede og r.. så smutter de fra en!!!" skriver "Maria" som havde en au pair, der rejste før aftalt.

30-40 procent vender ikke hjem

30-40 procent af de filippinske kvinder, som får opholdstilladelse i Danmark i for at blive au pairer, vender ikke tilbage til Filippinerne, når deres opholdstilladelse udløber, vurderer Hans Henrik Lund, der er leder af Kirkernes Integrations Tjeneste.

Organisationen har kontakt til størstedelen af de filippinske au pairer i Danmark.

Kvinderne forsvinder

Avisen.dk og Ugebrevet A4 har undersøgt arbejdsvilkårene hos filippinske au pairer.

Undersøgelsen er udført af Julie Moestrup og Iver Houmark Andersen.

Læs alle artiklerne om Au Pair
Deltag på Facebook