Superlet sprog gør finske børn til dukse
De finske børn er bedre til at lære, hvad der bliver skrevet på tavlen end de danske. (Foto: Foto: Colourbox.com)
Når finske børn scorer topplaceringer i læsetest end danske, er det blandt andet, fordi vi er bedre til at hygge.

Finske børn har altid kunne prale af at være de bedste til at læse, mens danskerne har haltet langt bagefter. I den seneste læseundersøgelse på tværs af 56 lande, lå Finland sammen med Korea milevidt fra de andre lande. Danmark ligger i midten.

Men der er en meget naturlig grund til, at de finske børn er bedre til at læse, mener Tuula Eskeland, der er lektor i finsk på Københavns Universitet:

"Finsk er vældigt meget lettere at lære end dansk. Når man kan tale det, kan man også læse det, fordi hver lyd kun har en måde, den kan skrives. I modsætning til danske ord, der kan staves på mange måder, selvom de udtales ens," fortæller hun til Newspaq.

I Finland bliver færre elever desuden taget ud af folkeskolen og sat ind i en specialskole i forhold til i Danmark. Det kritiserer undervisningsminister Tina Nedergaard i dag.

Men det lette sprog er kun en del af forklaringen. De finske børn er også bedre end de danske til matematik og naturfag, og det ligger i den den finske undervisningskultur.

"Dette er lidt sat på spidsen, men hele samfundet er mere fokuseret på at lære end på at hygge sig. Omvendt er eleverne ikke lige så gode kommunikativt som de danske. For i Danmark lærer man at stille spørgsmålstegn ved undervisningen, hvor finnerne sidder og tager imod," siger den finske lektor.

Det er PISA-undersøgelsen blandt OECD-lande fra 2006, der placerer Finland i toppen og Danmark lige i midten.

Der kommer en ny undersøgelse af de danske børns læseevner i slutningen af 2010.

via Listen To News