Kanal 5 hjælper Hells Angels
Brian Sandberg skal ikke i medierne, han skal ties ihjel, mener et samlet Folketing Foto: Jens Nørgaard Larsen
Folketingets retsordførere fordømmer, at Brian Sandberg bliver tv-stjerne i et kriminalprogram på kanalen.

Mød Brian Sandberg i det mondæne Sydfrankrig og kom bag om HA-rockeren. Præcis sådan lyder et tilbud fra Kanal 5. Dermed hjælper den kommercielle tv-kanal ganske enkelt med til rekruttering af unge til rockermiljøet, lyder det fra politikere og en medieekspert.

"Det her er hovedrystende; det er usmageligt, at man i den grad forherliger Brian Sandberg og Hells Angels. Han er jo en kendt kriminel, som man fremstiller som en rockstjerne og idylliserer ham" lyder det fra Venstres retsordfører, Kim Andersen, til Nyhedsbureauet Newspaq.

Programmet kan risikere at fungere som reklame for de kriminelle, mener Oluf Jørgensen, ekspert i mediejura og afdelingsleder ved Journalisthøjskolen i Århus.

"Det betænkelige ved programmet er, at man glorificerer kriminelle. Det kan selvfølgelig virke tiltrækkende for svage sjæle blandt unge mennesker. Og rockerne er da interesseret i omtalen, fordi de jo skal rekruttere nye medlemmer," siger han til Newspaq.

Oluf Jørgensen understreger dog, at der i hans øjne ikke er noget ulovligt ved programmet, og at "det heller ikke behøver være i strid med god presseskik".

Men selvom Kanal 5 ikke overtræder formelle paragraffer, overtræder de grænsen for anstændighed, mener Peter Skaarup.

"Kanal 5 er ude på et skråplan af de helt alvorlige. De er med til at styrke fødekæden for bandekriminalitet, for den slags programmer frister dem, der i forvejen er lette at lokke," slår Dansk Folkepartis retsordfører fast over for Newspaq.

Karina Lorentzen fra SF finder "forherligelsen af de kriminelle dybt problematisk", Tom Behnke (K) er "helt enige i sin kollegaer, for med de her historier glemmer man virkeligheden, glemmer hvem den rigtige Sandberg er, nemlig en kriminel HA-rocker," men kritikken fra det samlede Folketing får blot Kanal 5 til at ryste på hovedet.

"Han er jo en person lige som alle mulige andre, og han er jo en central person i denne her bandekrig. Derfor er det relevant at høre hans tanker om bandekrigen og se, hvad han er for en person. Jeg forstår slet ikke, at det her ikke er interessant," undrer informationschef på Kanal 5, Jesper Jürgensen, sig til Newspaq.

Hvad synes du om den kritik, alle retsordførerne kommer med?

"Jeg tror, man skal se programmet først, før man kommer med sin kritik. Vi følger Brian Sandberg og laver et interview med ham, og derfor er det jo relevant nok at komme tæt på ham og se, hvad han er for en type," fortsætter Jesper Jürgensen.

Men kritikken fra retsordførerne er jo netop, at det ikke er relevant at lave det portræt af ham, da det blot forherliger hans person og rockermiljøet som sådan. Hvad siger du til den kritik?

"Jeg kan ikke komme det så meget nærmere, end at det er jeg jo selvfølgelig uenig i. Man skal se programmet, og så skal man sige, at her er der tale om en central person i den bandekrig, der har kørt. Det her er en mulighed for at komme lidt tættere på den person," slutter Jesper Jürgensen fra Kanal 5 til Newspaq.