Dumsmarte Facebook-ytringer kan koste jobbet
Dine Facebook-ytringer skal kunne tåle at stå på din T-shirt Foto: Colourbox
Pas på med hadefulde udmeldinger og sjofle kommentarer, lyder advarslen fra Facebook-eksperter.

Facebook er ikke et privat forum - men et offentligt massemedie.

Det viser en række Facebook-fadæser i den seneste tid ifølge eksperter, som Berlingske Tidende har talt med.

I weekenden måtte kommunikationskonsulent for Venstre Ditte Okman forlade sin stilling efter bl.a. at have kaldt en ansat på Christiansborg for "fucked up medicineret psykisk syg" og anklaget Københavns overborgmester Frank Jensen (S) for at se "liderlig ud på den virkelig klamme måde".

"Der er en fejlopfattelse af, at man kan slippe af sted med at skrive private bemærkninger på Facebook, hvor de fleste har mange venner og løse forbindelser," siger digital rådgiver Anna Ebbesen fra Advice Digital.

Samtidig spiller det en væsentlig rolle for, hvordan man kan opføre sig på sitet, at ytringerne er skriftlige og ikke mundtlige, pointerer Mikael Lemberg fra Komfo, der rådgiver erhvervslivet om strategi på Facebook.

"Udtalelser bliver mere nagelfaste på skrift. Det fremstår, som om man har tænkt mere over tingene, når de er blevet skrevet ned," siger han.

Ditte Okman-sagen er ikke den eneste sag, hvor private skriverier på Facebook har vakt offentlig forargelse.

Sidste sommer vakte en flok politibetjente forargelse, da de på Facebook morede sig over voldelige sammenstød med polske fodboldfans på Brøndby Stadion.

Og inden for det seneste år har Lars Løkke Rasmussens tidligere spindoktor, Søs Marie Serup, skabt politisk røre med sin kritik at den danske presse for ikke at kunne se, at Løkke er lidt af et geni.

"Sagerne viser, at der stadig hersker en del umodenhed ved brugen af Facebook, men jo flere folk, der træder ved siden af, desto mere lærer vi om, at hvor grænsen går," siger rådgiver Anna Ebbesen.