Tonsvis af halal-oksekød sælges i supermarkeder
Adskillige tons halalslagtet oksekød ender hver uge i supermarkedets køledisk, uden at supermarkederne selv ved det.

Den bøf, som ender på gaflen i danske hjem, er ofte velsignet af Allah, selvom den er købt i det lokale supermarked eller hos Slagter Jensen.

Tonsvis af halalslagtet oksekød ender nemlig hver uge i supermarkeder og hos danske slagtere. Det bekræfter flere slagterier, som Nyhedsavisen har været i kontakt med.

Hos Mogens Nielsen Kreaturslagteri i Herlufmagle på Sjælland slagter man stort set 100 procent halal, oplyser Anne Nielsen, som er datter af Mogens Nielsen, der ejer slagteriet.

»Vi kan sagtens halalslagte noget, uden at det sælges som halal,« siger hun og forklarer, at det er nemmere, da man så ikke skal sortere kødet, når det sælges til halalslagtere.

Skal frabede sig halal

På Mogens Nielsen Kreaturslagteri slagtes der omkring 130 ton oksekød om ugen.

Anne Nielsen vurderer, at omtrent halvdelen sælges som halal, mens resten sælges som almindeligt kød til både supermarkeder og skærehuse, der sælger videre til almindelige slagtere. Også Århus Slagtehus sælger halalkød til supermarkeder og til danske slagtere, bekræfter slagtermester Knud Erik Nielsen.

»Hvis man ikke udtrykkeligt beder sig fri, kan man godt risikere at få noget kød, der er halalslagtet,« siger han.

På Århus Slagtehus slagtes der cirka 420 ton oksekød om ugen, hvoraf omkring 170 ton er halal. Den eneste årsag til, at det hele ikke er halal, er, at nogle kunder absolutet ikke ønsker det.

»Det ville være nemmere at slagtet det hele halal, men der skal også være kød til dem, der ikke vil have det,« siger Knud Erik Nielsen.

En af kunderne hos Århus Slagtehus er supermarkedskæden Coop Danmark, som blandt andet står bag supermarkeder som Irma, Fakta, Kvickly og Super Brugsen.

Halal i supermarkeder

Chefen for kødindkøb i Coop Danmark, Esben Meier, afviser dog i første omgang, at der sælges halalslagtet oksekød i Coops supermarkeder.

Men da Nyhedsavisen spørger, om Coop har frabedt sig det halaslagtede kød, erkender Esben Meier, at det har supermarkedskæden ikke gjort.

Han var dog ikke var vidende om, at kødet var halalslagtet, indtil nu.

»Det kommer bag på mig,« siger han og tilføjer, at han ikke mener, at kødet bør have et særligt mærkat om, at det er halalslagtet, som man nogle gange ser på kyllinger.

»Vi vil ikke overveje at gå ind og mærke kødet, da det jo gælder hele branchen. Jeg formoder, at alle køber varer fra de samme slagterier, så umiddelbart vil vi ikke mærke det,« siger Esben Meier.

Han ser ikke noget problem i at sælge halalslagtet oksekød, med eller uden mærke, så længe kødet er godkendt af Justitsministeriet, som har lavet en bekendtgørelse om, hvordan slagtedyr skal behandles i samråd med Det Dyreetiske Råd.

»I det øjeblik, det er godkendt af Det Dyreetiske Råd, er det i vores optik godkendt – fuldstændigt.«

Dansk Supermarked, som står bag Netto, Føtex og Bilka, ville tirsdag ikke svare på, om der sælges halalslagtet oksekød i kædens supermarkeder.

faktaboks

Sådan foregår halalslagtning

Ved traditionel halalslagtning skærer man halsen over på dyret uden at bedøve det. Det dør efterfølgende under afblødningen.

Ifølge dansk lovgivning skal alle slagtedyr, der skal aflives, behøves inden de afblødes.

Derfor bedøves dyrene ved både almindelig slagtning og halalslagtning med en boltpistol på danske slagterier.

Forskellener, at boltpistolen, som bruges ved halalslagtning, ikke går igennemhjernen, som den gør ved den traditionelle slagtning.

Dyret bliver dog slået bevidstløs ved begge metoder. Under halalslagtningen siges der endvidere end bøn af en muslim.

Ved både den traditionelle slagtning og ved halalslagtning skæres halsen over på dyret efterfølgende.

Kilde: Fødevarestyrelsen

via Listen To News