Falske antivirusprogrammer lænser din konto
Falske antivirusprogrammer lokker dine kreditkortoplysninger ud af dig. Arkivfoto. Foto: colourbox.com
Svindlere lokker tusindvis af internet-brugere til at købe ubrugelige antivirusprogrammer.

Cyber-kriminelle lokker i stor stil godtroende pc-brugere til at købe falske antivirusprogrammer - og udnytter deres kreditkortoplysninger.

Angrebene sker uventet på internettet og rammer mange tusinde brugere hver eneste dag. It-sikkerhedsfirmaet Kaspersky slår nu alarm efter meldinger om 30.000 daglige angreb.

"Det typiske scenarium er, at der pludselig dukker en besked op på skærmen om, at computeren har fundet nogle skadelige programmer, og at man skal købe et antivirusprogram. Og hvis man først gør det, så har vi balladen," siger it-ekspert Patrick Mylund Nielsen fra Kaspersky til Nyhedsbureauet Newspaq.

Skurkene hedder for eksempel PC Antivirus 2009 eller SpywareResponse 2009.

"De prøver at kalde sig selv noget, der ligner de rigtige programmer, så det er let at blive fuppet," siger it-eksperten.

I bedste fald har man betalt 50 dollars eller lignende for et program, der ikke virker - i værste fald har bagmændene snablen i bankkontoen eller sælger oplysningerne videre til tredjemand.

Det falske antivirusprogram ser i første omgang ud som om, det er en virus-alarm, der i forvejen findes i pc'en. Og hvis man i første omgang klikker videre, så havner man i fælden.

"Det er konstrueret sådan, at det ser ud som om, man er inficeret. Når man så klikker på den knap, der tilbyder at rette det nu, så er det, at man er låst fast, for det vil ikke fjernes, og den eneste måde, det kan fjernes, er ved at købe et program," siger Patrick Mylund Nielsen.

De falske antivirusprogrammer ligger som blinde passagerer på mange hjemmesider. Og det er ligegyldigt, hvor sikker siden ellers er.

"Det farlige er, at man risikerer det her alle steder. Specielt med de nye sociale netværk, for alle kan poste de links, de vil. Vi ved, at der bliver ved med at komme nye falske antiviruspogrammer," siger it-eksperten.