Ansatte skal droppe parfumen
Sygeplejersker skal droppe parfumen, hvis det står til SF. Foto: Carsten Lauridsen / POLFOTO
Parfume og andre dufte som luftfriskere eller vaskepulver giver hver dag 17.000 danskere vejtrækningsproblemer.

Det skal være slut med at bruge parfume, deodorant og duftende hårplejemidler for pædagoger, sygeplejersker og læger.

Det mener SF, der vil have indført duftpolitik på en række af landets arbejdspladser.

Forslaget kommer efter, at en undersøgelse fra Videncenter for Duft- og Kemikalieoverfølsomhed på Gentofte Hospital har vist, at 17.000 danskere er så generet af dufte, at overfølsomheden går ud over både deres arbejde og sociale liv.

SF foreslår, at Folketinget udvikler generelle retningslinjer for brug af duftstoffer på arbejdspladsen for at undgå kemikalier og duftstoffer i hverdagen, som blandt andet findes i parfume, deodorant, rengøringsmidler, friske tryksager, nymalede overflader, nye møbler, biludstødning, røg og luftfriskere, skriver 24timer.

I Patientforeningen for Duft og Kemikaliefølsomme hilser man initiativet velkomment.

"Jeg kan for eksempel ikke tåle at komme på et sygehus. Jeg får urinvejsinfektioner og vejrtrækningsproblemer. En ting er, at man ikke kan komme ud at handle eller gå på restaurant. Noget andet er, at vi ikke kan blive behandlet på et sygehus," siger næstformand i foreningen, Buller Jul-Rasmussen, til Newpsaq.

Ud over krav om brug af uparfumerede rengøringsprodukter skal alt personale ifølge SF's udkast være 'duftsneutrale' i arbejdstiden - mens patienter, besøgende og børneforældre skal opfordres til at droppe aftershave og duftevand.

Buller Jul-Rasmussen erkender, at det er at gå meget tæt på visse faggrupper, hvis politikerne skal bestemme, hvad f.eks. en sygeplejerske må vaske sig med eller bruge af duftevand.

"Der er en konflikt i det, men det er ikke umuligt. Der er en del produkter på markedet, der er duftneutrale," siger Buller Juul-Rasmussen, der blev syg i 2005 - i følge ham selv på grund af en luftfrisker i den lastbil, han kørte i.

De Radikale, Enhedslisten og Socialdemokraterne er enige om behovet for en duftpolitik.

Socialdemokraternes forbrugerordfører, Benny Engelbrecht, kalder dog SF's udkast "forholdsvis vidtgående".