Smarte postkasser koster postbude jobbet
Personalechefen i Post Danmark mener, at budene skal glæde sig over at cykle længere frem for at løbe på trapper. Arkivfoto. Foto: Lars Schmidt/Post Danmark
Post Danmark ville sikre et bedre arbejdsmiljø for budene, men den nye postkasse-ordning resulterer i stedet i længere ruter og fyringer.

Mindre rend op og ned og trapper og mere effektivitet.

Det skulle have været resultatet af den nye postkasse-ordning, som indebærer, at alle etageejendomme skal have deres postkasse i stueetagen. Men budene selv har ikke mærket noget til en positiv effekt, og nu varsler Post Danmark tilmed fyringer, skriver 3F.dk.

"Det har hele tiden været argumentet fra Post Danmarks side, at man valgte arbejdsmiljø frem for arbejdspladser, og derfor skulle brevkasseanlæggene sættes i stueetagen," siger Michael Frid, som er afdelingssekretær i Lager, Post og Servicearbejdernes Forbund.

Før årsskiftet havde et postbud i gennemsnit 700-900 hustande om dagen, men nu har nogle bude i København op til 1.300 på en dag.

"Meldingerne fra budene er, at de har fået meget længere ruter end før, så de kan ikke mærke, at belastningen skulle være blevet mindre," siger Michael Frid.

Post Danmark sparede sidste år 1.300 job, og flere fyringer er på vej som følge af mindre postmængder og de nye postkasseanlæg. Men man forsøger at løse problemet med frivillige fratrædelsesordninger, oplyser personalechef i Post Danmark, Hans Erik Nielsen, der ikke forstår postbudenes udmelding.

"Jeg er lidt overrasket over det, og jeg har da stadig en klar fornemmelse af, at der er sket en forbedring. Det må alt andet lige være mindre hårdt at cykle lidt længere end at skulle bære tunge postsække op og ned ad trapper," siger han.