Helveg Petersen afviser slingrekurs om Tibet
Helveg: Ingen slinger i Tibet-kurs. Her ses han på dagen, hvor de fleste troede Søren Gade ville miste sit job pga. Jæger-bogen. Foto: Niels Christensen / POLFOTO
Mystikken om dansk Tibet-politik fortsætter. Topradikal afviser dog stilskifte. "Retorikken er ændret, dét er det," siger Helveg.

Den tidligere udenrigsminister Niels Helveg Petersen (R) afviser, at der under hans embedsperiode var tvivl om den danske Tibet-politik.

Tvivlen er blevet rejst, efter formanden for Støttekomitéen for Tibet, Anders Højmark Andersen, har fremvist et brev fra Udenrigsministeriet, der sår tvivl om den danske linje.

"Også under min tid som minister støttede vi ét-Kina-politikken," slår Helveg fast over for Newspaq.

Dermed bakker han op om udenrigsminister Per Stig Møller (K), der forleden sagde, at den danske erklæring, et bredt flertal i Folketinget forleden støttede op om, ikke markerer et nybrud i den danske Tibet-politik.

"Til gengæld har vi ikke tidligere sagt, at vi modsætter os tibetansk selvstændighed. Det er nyt," lyder det fra Helveg Petersen, der i 1995 tog imod Dalai Lama med åbne arme, da han besøgte Danmark.

Affæren har rullet siden regeringen onsdag med S, R og SF i ryggen sluttede en seks måneder lang konflikt med Kina.

Det skete, da de udgav en officiel erklæring, der understregede, at Danmark anerkender Tibet som en del af Kina, og regeringen modsætter sig Tibets frihedskamp.

Læs den omstridte erklæring her

Erklæringen har fået Støttekomiéen for Tibet op af stolen.

De fremviser et 13 år gammel brev, der ifølge foreningen påviser, at Danmark ikke tidligere har føjet Kina og givet dem råderet over Tibet. Brevet får også folkeretsekspert Kennth Ø. Buhl til at kalde på en undersøgelse af linjen i den danske politik.

Men den udlægning afviser den radikale Niels Helveg Petersen altså i dag.