Sådan undgår du knas i parforholdet
Småproblemer med kæresten kan hurtigt eskalere og skabe grobund for et usundt forhold. Det gælder om at opfange faresignalerne i tide.

Stormende forelskelse og brændende kærlighed kan hurtigt blive afløst af jalousi og sygelig kontrol, som i sidste ende kan føre til, at parforholdet bliver alt andet end harmonisk.

Men opdager man faresignalerne i tide, er det muligt at undgå, at småproblemer bliver en glidebane, hvor den ene part manipulerer den anden.

Psykisk vold er værst

Krisecentret i Dannerhuset hjælper hvert år over tusindvis af voldsramte kvinder, som for alvor har oplevet, hvad det vil sige at være i et usundt parforhold.

Direktør Vibe Klarup Voetmann forklarer, at selvom den fysiske vold er mest synlig, er det ofte den psykiske, der er værst.

- Det værste er ofte, når man oplever psykisk terror fra sin partner. De første tegn kan være, hvis ens partner systematisk kontrollerer, hvor man er, og hvem man er sammen med. Måske sender han konstant sms’er, når man er på café med en veninde, for at høre hvor man er, og hvem man er sammen med. Der kan være mange tegn på, at kontrollen og dominansen fra den ene part begynder at tage over, siger Vibe Klarup Voetmann.

Hun forklarer, at hvad der i begyndelsen kan virke som bagateller kan være de første skridt ud af en ’usynlig linje’ mod et forhold i ubalance.

Følger kæresten behov

Ifølge psykolog og parterapeut Anne Mogensen er det også et faresignal, hvis man har mere lyst til at være på arbejde end at være hjemme, og hvis man indretter sig efter sin kærestes behov.

- Der er ikke noget galt i, at man tager en bestemt kjole på for at gøre kæresten glad, men hvis man klæder sig på en bestemt måde, fordi man frygter kærestens reaktion, er det et meget dårligt tegn, siger hun og forklarer, at selvom forholdet måske ikke involverer fysisk vold, kan det alligevel være usundt, hvis man konstant frygter hånlige og nedværdigende kommentarer fra sin partner.

Vibe Klarup Voetmann understreger, at de fleste lærer at (gen)finde balancen:

- Langt de fleste forhold er gode og dejlige, hvor kærester bakker hinanden op og styrker hinanden. Vi (krisecentret, red.) ser desværre resultatet af de forhold, hvor det er gået helt galt. Der hvor vold og dominans er kommet helt ud af balance, siger hun.

Er du i tvivl om, hvorvidt dit parforhold er sundt, eller er fysisk eller psykisk vold en del af din hverdag - så kan du kontakte Hotline for voldsramte kvinder på tlf. 7020 3082.

faktaboks