Hver tredje knalder udenom
Hver ottende dansker ved, at deres partner har været dem utro. Foto: www.colourbox.com
En ud af tre danskere har været deres kæreste eller partner utro, viser en ny undersøgelse.

Næsten hver tredje dansker har ladet drifterne løbe af med sig og er sprunget i armene på en ny, mens de har været i fast parforhold. Det viser en ny meningsmåling, som Wilke har foretaget for Nyhedsbureauet Newspaq.

I alt 29,6 procent af danskerne svarer ja til at have været deres partner utro. Og samtidig, så ved hver ottende, at deres nuværende partner har været dem utro.

Selvom det er høje tal, så overrasker det ikke psykolog Camilla Holst, der til daglig arbejder i Cityterapi med at få par med grus i parforholdet til at finde sammen.

"Utroskab er en krise ligesom andre kriser i vores parforhold. Uden at sige, at det rammer alle, så vil jeg sige, at det rammer mange. Men det er altså stadig muligt at leve videre i sit forhold - og det er glædeligt," siger hun til Nyhedsbureauet Newspaq.

Deltagerne i meningsmålingen er blevet spurgt, om de har været deres partner utro - og om de har kendskab til, at deres partner har haft sex med en anden. Og det har en meget stor del af danskerne altså.

Takt og tone-eksperten Inge Correll, der er indehaver af Havreholm Slot, mener, det er tidsånden, der får danskerne til at acceptere utroskab.

"Havde du spurgt mig for 15 år siden, så havde jeg sagt, at det gør man simpelthen ikke. I gamle dage lovede man hinanden, at man var tro livet igennem. Sådan ser de unge ikke på det. Man tager ikke tingene så tungt mere," siger hun til Newspaq.

Mens hver tredje i undersøgelsen har været deres partner utro, så viser undersøgelsen, at næsten hver anden har kysset med en anden end deres partner. Mange ser altså slet ikke udenomskysseri som utroskab.

Psykolog Camilla Holst tror dog, at det er menneskets natur, der får så mange til at være deres kæreste utro.

"Det er fordi vi er Homo Sapiens. Vi kan ikke komme uden om de drifter vi har. I perioder af vores liv kan vi være meget kontrollerede - men i perioder kan vi ikke overholde de gyldne løfter, og falder i stedet i," siger Camilla Holst.

Hun understreger dog, at de fleste af hendes klienter bestemt opfatter kysseri med andre som utroskab.

Meningsmålingen, der er foretaget af Wilke for Newspaq blandt 505 repræsentativt udvalgte danskere over 14 år, viser, at danskerne ofte står i situationer, hvor de får kendskab til andres utroskab.

Fire ud af fem oplyser, at de har venner, der har været deres partner utro. Det kan sætte mange i et ubehageligt dilemma, hvor de er splittet imellem at fortælle deres viden til den bekendtes partner - eller at lade være.

Her er der dog ifølge Inge Correll klare regler at følge:

"Hvis man får at vide, at ens ven eller veninde har været utro, så er det noget, som man har bedst ved at holde for sig selv. Man skal ikke træde ind i andre menneskers rosenbed. Med mindre man bliver spurgt direkte, selvfølgelig. Så må man svare ærligt," siger hun.

Læs hele undersøgelsen her.

faktaboks

29,6 procent af befolkningen har været deres partner utro.

Samtidig ved 12,3 procent af danskerne, at deres partner har haft sex med en anden.

Næsten hver anden - i alt 46,8 procent. Har kysset med en anden, end deres egen partner. Men her synes de fleste altså ikke, at der er tale om utroskab.

Meningsmålingen viser, at vi samtidig er meget bevidste om andres utroskab. Fire ud af fem har venner, der har været deres partner utro. Og vi tror samtidig, at mindst halvdelen af den voksne befolkning med jævne mellemrum er løse på tråden.

Læs hele undersøgelsen her.

Kilde: Wilke for Nyhedsbureauet Newspaq