Kriminaliteten blandt udlændinge eksploderer
Børn fra familier, der er flygtet fra krig, bliver oftere kriminelle end andre udlændingebørn. Snart er de voksne, og det vil ifølge eksperter sende en bølge af kriminalitet ind over Danmark

De knivdrab, skudopgør og overfald, som præger landet, er ingenting i forhold til det, som er i vente.

De store årgange af børn, der er vokset op i dybt traumatiserede flygtningefamilier, er ved at blive gamle nok til at udskifte slåskampe i skolegården ud med hård kriminalitet. Og mange vil ifølge integrationskonsulent Manu Sareen gøre det. Hans erfaring er, at børn af flygtninge er ekstremt mere belastede og kriminelle end børn af indvandrere.

»Det kan gå helt galt. Risikoen for, at vi vil opleve langt mere kriminalitet fra nu af, er bestemt til stede,« siger han.

»Vi bliver nødt til at få tal, der viser, at kriminelle især er efterkommere af flygtninge, så vi kan målrette indsatsen mod forældrenes krigstraumer som årsag til kriminalitet,« siger Manu Sareen.

Den hidtil eneste undersøgelse af forskellen i kriminalitet hos udlændinge viser, at 70 procent af etniske unge på sikrede institutioner for kriminelle har en flygtningebaggrund.

99 procent af børn af flygtninge fra krigslande som Libanon, Somalia og Irak er lige nu under 19 år og dermed ved at nå alderen, hvor kriminaliteten er størst.

I 2005 fik 22 procent af alle efterkommere i 20 erne en dom. Flest var efterkommere af indvandrere, men det ændrer sig.

»Efterkommere af flygtninge bliver mere kriminelle end efterkommere af indvandrere, fordi de ud over at være socialt marginaliserede også vokser op hos traumatiserede forældre,« siger Lars Olsen, der står bag bogen Det Delte Danmark om udlændinge.

»Vi står foran nogle meget store problemer, når de børn bliver voksne. Spørgsmålet er, om man overhovedet kan gå ud om natten om 10 år,« siger Lars Olsen.

Justitsminister Lene Espersen (K) vil nu se på, om statistikkerne kan vise, om de kriminelle er børn af flygtninge, så indsatsen kan styrkes.